Demonstranter i Bolivia 2019 (Wikimedia)

debatt Demokratin i Bolivia är under attack och omvärlden står tyst. Men det bolivianska folket behöver vårt stöd, skriver representanter för SSU.

Den 21 oktober 2019 – dagen efter det vunna valet – blev Bolivias president Evó Morales avsatt genom en militärkupp. Idag, nästan ett år senare, styrs Bolivia av den konservativa och reaktionära senatorn Jeanine Añez som interimspresident utan att ha fått en enda röst. Under tiden har Bolivias naturtillgångar pumpats ut till multinationella företag och 36 av kuppens motståndare har kallblodigt dödats av militärjuntan. Under ett år har Añez skjutit upp tre nyval efter militärkuppen på Morales – omvärlden har svikit demokratin i Bolivia. 

Situationen i Bolivia är inte enkel. Landet har sedan länge brottats med en extremt hög fattigdom och analfabetism. Socialisten Evó Morales blev demokratiskt vald vid valet 2006 och har under sin tid vid makten lyckats halvera fattigdomen samt utrotat analfabetismen. Morales var även den första presidenten som faktiskt tillhörde den sydamerikanska urbefolkningen, en grupp som ständigt förföljs av högerfascisterna i Bolivia än idag. Morales har gjort det ingen lyckats med – aktivt förbättrat livsvillkoren för urbefolkningen och gjort dem till en del av medelklassen. 

Kritiker mot Morales hävdar att han rörde sig mot en auktoritär riktning genom att ändra konstitutionen för att kunna sitta kvar längre vid makten. Denna kritik kom dock olyckligen att användas som politiskt slagträ av den USA centraliserade organisationen OSA som hävdade – utan legitim bevisning – att Morales fuskade till sig valvinsten 2019. Idag kan vi med facit i hand slå fast att misstron mot Morales valvinst hade ett politiskt syfte. Två av EU:s valobservatörer, Manu Pineda från Spanien och Sandra Perreira från Portugal samt det högt respekterade Amerikanska forskningscentret Massachusetts Institute of Technology’s Election Data and Science Lab menar att valet i Bolivia 2019 med stor sannolikhet var legitimt. 

Bolivia är världens rikaste land på naturtillgången litium, ett grundämne som är oerhört efterfrågat av elbilsföretaget Tesla.

Morales var inte en perfekt ledare. Han har vid flera tillfällen använt sig av nationalism för att legitimera en fientlig handelspolitik mot bland annat folket i Chile. Som socialdemokrater tar vi aktivt avstånd från den typen av anti-socialistisk politik. Vad som dock är skrämmande i Bolivia är inte det faktum att Evó Morales vann valet 2019. Det som bör skrämma omvärlden är att militärkuppen mot Morales var utomordentligt välplanerad och hade en tydlig politisk agenda. 

Bolivia är världens rikaste land på naturtillgången litium, ett grundämne som är oerhört efterfrågat av elbilsföretaget Tesla. Efter att Morales vägrat sälja ut Bolivias litium till Tesla dröjde det inte länge efter militärkuppen innan interimspresidenten Jeanine Añez stängde ner all verksamhet kopplat till litium i Bolivia och sålde allt till Tesla. Kvar lämnades det bolivianska folket, arbetslösa och fattigare. Väldigt passande och tätt inpå skrev Teslas VD – Elon Musk – på Twitter att han kuppar vem han vill, och det är bara att acceptera det. 

Det imperialistiska intresset från USA och andra multinationella företag i denna konflikt går inte att förneka. Bolivia har, utöver litium, även enorma reserver av andra naturtillgångar som varit fundamentala för att utveckla landets ekonomi och infrastruktur. Efter kuppen privatiserades all kontroll av dessa naturtillgångar och de enda förlorarna har varit det bolivianska folket. 

Det är inte första gången ett land i Latinamerika blir kuppat genom militär makt av politiska och ekonomiska intressen. Den bolivianska urbefolkningen, jagade och förföljda av militärjuntans styrkor sedan kuppen inträffade måste få ett slut. Vi måste våga stå upp för det bolivianska folkets rätt till politiskt, ekonomiskt och socialt självbestämmande. Oavsett hur obekvämt det än må vara. Fascismen och imperialismen i Bolivia kommer att falla, men det bolivianska folket behöver vårt stöd. Bolivia är under attack, Sverige kan inte vara tyst. För oss socialdemokrater kommer det alltid att vara en fråga om alla folks frihet och hela världens fred. 

 

Ismail Quttineh, Internationell Ledare SSU Örebro Län 

María José Castro, Medlem i SSU Stockholm 

Leith al-Bayati, Distriktsordförande SSU Skåne 

Sanna Moradi, Internationell Ledare SSU Göteborg 

Hannes Pakarinen, Klubbordförande SSU Västra Kretsen