Bild: stock.xchng

Det är allvar nu. Svensk ekonomi i fritt fall. 250 000 jobb försvinner i Sverige i år och nästa år. Det tror statliga Konjunkturinstitutet, som kom med sin nya chockerande prognos i går.

Ändå borde ingen vara särskilt överraskad. Globaliseringen har gett både rika och fattiga fördelar, men nu ser vi baksidan. När det faller rejält, så faller det överallt samtidigt. Nu finns ingen motor i världsekonomin, inget land som med fortsatt efterfrågan kan ge de andra draghjälp.

OECD tror därför
att det blir 25 miljoner arbetslösa i de 30 rikaste länderna. Vi är ett litet, starkt exportberoende land. Det har dröjt ett tag, men nu sköljer den ekonomiska tsunamin med full kraft in över oss.

Sedan i december har Konjunkturinstitutet dubblat sin prognos om arbetslösheten. Inte förrän om tre-fyra år kan det bli en ljusning. Sveriges exportberoende gör att vart sjätte jobb försvinner inom industrin. I ett sådant läge blir kommunerna viktigare. Om de får ett rejält handtag av staten skulle vi slippa att 25 000 kommunjobb försvinner. I ett utsatt läge kan det ge stabilitet åt hela den svenska ekonomin.

För efterfrågas inte lastbilar och specialstål, så finns varje dag behov som måste fyllas av barnomsorg och av hemtjänst för gamla och annan välfärd. KI vill ha därför att regeringen sätter in stimulanser på åtta miljarder kronor i år och 50 miljarder kronor nästa år. Men med det kravet går Konjunkturinstitutet, en av regeringens egna myndigheter, på kollisionskurs med statsminister Fredrik Reinfeldt.

Regeringschefen hängde i går mer med huvudet än vanligt. Sådana belopp i stimulanser är omöjliga, suckade han. Då tappar vi greppet över ekonomin, sa han i Ekot. Då måste vi kanske höja skatten eller spara på utgifterna, ojade han sig. Men alla vet att man kan ompröva gamla beslut, till exempel ta tillbaka stora skattesänkningar för de rikaste. Och TCO:s ekonomer visade häromdagen att regeringens stimulanser hittills är måttliga, i ett internationellt perspektiv.

Så man kan gissa att det är Reinfeldts skräck för att tappa greppet som gör att han kommer att tappa greppet. Statsministern vill till varje pris undgå ett det blir tredje gången gillt, att ännu en borgerlig regering ska sluta i statsfinansiellt kaos. Men den sortens sifferövningar, som kanske imponerar på några ekonomhistoriker, är ett hån mot den kvarts miljon svenskar, som nu ser ut att hamna i arbetslöshet.

Reinfeldt låter som en brandsoldat som vill låta folk brinna inne, för han vill ha vatten kvar om det skulle komma en ännu större brand i morgon. Det är ansvarslöst.