Eric Adams kampanjar för att bli vald till borgmästare i New York. (Bild: Eric Adams kampanjsida)

krönika Den före detta polischefen Eric Adams ser ut att bli borgmästare i New York. Valet har främst handlat om arbetet mot kriminalitet, skriver Olle Wästberg.

I nästa vecka, tisdagen den 2 november, hålls borgmästarvalet i New York. Den nuvarande borgmästaren Bill de Blasio lämnar efter sina två perioder och det är ganska givet att den demokratiske kandidaten Eric Adams vinner valet.

Eric Adams blir i så fall den andre afroamerikanske borgmästaren i New Yorks historia. Han är nu ordförande för stadsdelen Brooklyn. När han kandiderade i Demokraternas primärval stod han bl a mot kvinnliga vänster-anhängare och vann stort. Liksom den tidigare borgmästaren Michael Bloomberg, nu demokrat, har Eric Adams tidigare varit republikan.

Bloomberg stödjer aktivt Eric Adams och har lagt in miljoner dollar i hans kampanj. Den republikanske kandidaten är Trump-anhängaren och tidigare radiochefen Eric Sliwa. Han stöds av Rudi Giuliani, som var populär som borgmästare, men har engagerat sig extremistiskt för Donald Trump. Därför är Giulianis insats för Sliwa negativ.

Jag har faktiskt träffat de fem senaste borgmästarna: Edward Koch, David Dinkins, Rudy Giuliani, Michael Bloomberg, Bill de Blasio. Den nuvarande borgmästaren De Blasio gjorde ett negativt intryck och han har varit föga framgångsrik.

Opinionsundersökningarna tyder på att Adams vinner och i New York är Demokraterna mycket starka. Adams förespråkas också av såväl New York Times som New York Post. Ett viktigt skäl är att Adams varit polis. Han arbetade hos polisen i New York i tjugo år och var avdelningschef där. Det gör honom attraktiv för de flesta väljare.

En av Eric Adams demokratiska motkandidater ville minska polisens budget med en miljard dollar.

Liksom i valet 1993, då Rudi Giuliani blev borgmästare, handlar det här valet främst om arbetet mot kriminalitet. Brottsligheten i New York har ökat kraftigt. Man har största antalet skjutningar på 15 år och flest mord på tio år. I hög grad handlar det om gängkriminalitet.

Trots detta har antalet poliser minskat och nuvarande borgmästaren Bill de Blasio har sagt nej till Joe Bidens erbjudande om ekonomiskt stöd till fler poliser i New York. En av Eric Adams demokratiska motkandidater, Maya Wiley, ville minska polisens budget med en miljard dollar. Det beror på att en polis i Minneapolis förra året mördade den afroamerikanske George Floyd. Organisationen Black Lives Matter, som har stärkts, vill minska stödet till polisen.

En mycket kontroversiell fråga har varit det som kallas Stop and Frisk som infördes när Bloomberg var borgmästare och innebar att varje polis kunde stoppa och visitera vem som helst. I praktiken innebar det att afroamerikaner och latinamerikaner blev de visiterade vilket gjorde att Stop and Frisk upplevdes som rasistiskt. När Bill de Blasio förde sin kampanj lovade han att sätta stopp för visitationerna.

Eric Adams, som tidigare stöttade Stop and Frisk, säger att han inte ska återinföra det, men ändå öka möjligheterna till visitation för att komma åt vapen. Eftersom brottsligheten på tunnelbanan blivit större kommer han att se till att fler poliser, också ibland utan uniform, ska vara där och kunna kolla misstänkta.

Dessutom driver Eric Adams krav på större kvalitet i skolorna och accepterar privatskolor. Han har också lovat att stötta nyföretagande. New York har fått sämre ekonomi genom att så många, inte minst förmögna, flyttat. Nyföretagande är en väg till bättre ekonomi och mindre brottslighet leder till fler turister.

Adams vill att alla barn ska vaccineras mot pandemin, vilket hans motkandidat Sliwa är emot. Parallellen till den svenska politiska debatten är tydlig.

Nästa år blir det val till ny guvernör i New York State. Nuvarande borgmästaren i New York, Bill de Blasio, har deklarerat att han ställer upp. Också Rudis son Andrew Giuliani kommer troligen att kandidera. Men opinionundersökningarna är tydliga. Den som vinner valet blir tidigare vice guvernören Kathy Hochul som nu är guvernör sedan två månader. Hon blev det i augusti sedan guvernören Andrew Cuomo tvingats avgå p g a sexuella övergrepp. Kathy Hocul kommer att ha lätt att samarbeta med Eric Adams – i motsats till Andrew Cuomo som inte kunde komma överens med Bill de Blasio.

Eric Adams sänder goda signaler och är en typisk mittenpolitiker. Vore jag amerikansk medborgare skulle jag ha röstat på honom.

 

Olle Wästberg är bland annat tidigare riksdagsledamot (L) och generalkonsul i New York.