ledare Av partiledardebatten att döma kommer regeringen få igenom sin budget. Både C och V verkade rimligt nöjda.

Det såg ut som en idyll, när riksdagen åter öppnades. Arméns musikkår i stiliga tofsmössor. Kunglig kortege till riksdagshuset. Uppklädda herrar med nyputsade skor tog massor av selfies. Åtskilliga damer i folkdräkt, bland dem Magdalena Andersson. Centerledaren Annie Lööf sågs skratta tillsammans med SD:s Jimmie Åkesson.
Men är Sverige en idyll?  En statsvetare har förklarat att det i höst ”är ett ovanligt dramatiskt läge inom politiken”. Mats Knutson har i TV förutspått att det kanske blir en ny regeringskris före jul.
Men man kan verkligen undra om dessa dystra ska få rätt. Partiledarkollegornas avtackning och presentutdelning i riksdagen av den Stefan Löfven som nu ska lämna förstärkte tvärtom intrycket av ett svenskt samförstånd.

Centerledaren bekräftar med det omdömet att det funnits något översittaraktigt i hennes hållning.

Sedan skulle allvaret ta vid.  Men den fortsatta partiledardebatten blev ganska odramatisk. Fem av partiledarna inledde sina inlägg med att tala om att nu är det riksdagsvalet som gäller. Det lät alltså nästan som man hoppade över den kommande hösten med möjliga haverier för regeringen.
Huvudfrågan om man vill undvika en ny kris i höst är ju att Centerpartiet och Vänsterpartiet kan stödja en socialdemokratisk budget. Det verkar faktiskt rätt troligt, med tanke på det man kunde höra i partiledardebatten.
Annie Lööf framförde inget missnöje, efter de rejäla anpassningar till Centerpartiets politik som regeringen gjort i den budget som presenteras på måndag. Nooshi Dadgostar var positiv till de eftergifter som gjorts i enlighet med Vänsterpartiets önskelista, även om hon sa sig vilja ha mer.
Lööf blånekade till att ha utfärdat något slags samtalsförbud med regeringen för Vänsterpartiets del. Det handlade om Dadgostars olämpliga samtalston, menade hon. Centerledaren bekräftar med det omdömet att det funnits något översittaraktigt i hennes hållning.

Man kunde av debatten skönja en annan möjlig budgetkris – att en regering Moderaterna-Kristdemokraterna inte självklart får budgetstöd av Sverigedemokraterna. Detta därför att M-KD inte vill gå så långt som SD vad gäller förbättringar av sjukförsäkringar och pensioner. Det tycks inte heller bli något bråk i socialdemokraterna om Stefan Löfvens efterträdare, fast somliga experter trott det. Socialdemokraternas partikongress första veckan i november kan alltså – med lite tur – bli en manifestation av den progressiva politik den socialdemokratisk regering vill föra, inte den som påtvingats av det parlamentariska läget.