Clara Lindblom (V), Momodou Malcolm Jallow

debatt Med den nya M-KD-budgeten upphör stödet till att bygga hyresrätter, vilket blir en katastrof för bostadssökande, skriver Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd Stockholm och Momodou Malcolm Jallow (V), riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson.

I slutet av förra året demonstrerade tusentals människor över hela landet mot den nya M och KD-budgeten, som röstades igenom med hjälp av SD. Av demonstranterna kallades den för ”katastrofbudgeten”. Och en särskild katastrof är den också för alla bostadssökande som nu kommer få ännu sämre chanser till en hyresrätt.

Den rödgröna regeringen införde under förra mandatperioden ett ekonomiskt stöd för byggande av hyresrätter, ett så kallat investeringsstöd. Syftet med investeringsstödet var att det skulle byggas fler hyresrätter som dessutom skulle få lägre hyror.

Det här tycker tyvärr inte M, KD och SD är prioriterat så nu vid årsskiftet slopades det ekonomiska stödet, i och med att deras budget började gälla. Konsekvensen är att mängder av byggprojekt som redan har planerats riskerar att inte bli av och att det kommer byggas färre hyresrätter framöver.

Återinför investeringsstödet för hyresrätter så att vi kan få fler och billigare bostäder åt alla som behöver.

Som om det inte var illa nog är Moderaterna dessutom för marknadshyror, för ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter och för stora utförsäljningar av de hus som ägs av allmännyttan. Resultatet kommer att bli en ännu tuffare bostadsmarknad eftersom det blir färre och dyrare hyresrätter – samtidigt som fler och fler behöver billiga hyresrätter.

Vi vet att ombildningar och utförsäljningar bara leder till färre lediga hyresrätter. Och rapport efter rapport visar att marknadshyror inte ger fler lediga lägenheter, utan bara högre hyror.

Nu är det istället dags för en helt annan bostadspolitik, som sätter de som behöver bostad i centrum, istället för byggföretagen som ska tjäna pengar på bostadskrisen. En bostad är en social rättighet och inte ett investeringsobjekt för de rika.

Vänsterpartiet menar att det behövs många fler hyresrätter med hyror som folk har råd med, inte färre. Unga måste kunna flytta hemifrån. Familjer som växer måste kunna hitta större lägenheter. Hemlösa måste få bostäder. Det är inte svårare än så.

Återinför investeringsstödet för hyresrätter så att vi kan få fler och billigare bostäder åt alla som behöver.

Clara Lindblom (V) är oppositionsborgarråd Stockholm.

Momodou Malcolm Jallow (V) är riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson.