Dagens Samhälles chefredaktör Mats Edman skriver replik på Håkan A Bengtssons ledare.

Ibland låter det som om storfinansen har tagit över och förstört hela välfärden. Men 88 procent av vården, 83 procent av äldreomsorgen och 83 procent av alla förskolor och skolor sköts fortfarande av den offentliga sektorn.

Om man nu ska debattera välfärd är det kanske klokt att börja i den änden. Läs exempelvis Socialstyrelsens aktuella genomgångar av äldreomsorgen, så kommer ni på Arena att få en del tankeställare rörande kvalitet.

När jag för två år sedan började på Dagens Samhälle var en av mina första kontakter med politiken den intressanta rapporten om välfärdens framtida finansiering som togs fram i samarbete mellan Arena och Timbro (Borg-kommissionen). Undertexten var att frågorna om välfärden var så viktiga att det ideologiska käbblet måste läggas åt sidan. De politiska partierna måste börja tala om verkligheten, menade Arena och Timbro.

Jag imponerades av att dessa två tankesmedjor kunde enas om gemensamma fakta för en nödvändig debatt. Borg-kommissionen är ett föredöme för mig. Därför är det trist att bese hur även Arenas debatt alltmer kommit att präglas av vulgärargument, rena sakfel om vinster, överdrifter om vanvård och förfall i skolan. Ideologiskt önsketänkande har slagit ut det förnuft som fanns i diskussionen Arena-Timbro för två år sedan.

Håkan A Bengtsson angriper mig utifrån samma simpla debattnivå som kollegorna på Aftonbladets ledarredaktion. Det är väldigt smidigt att komma dragandes med etiketter som ”Timbro”, ”moderat” och ”kampanjorgan för riskkapitalister” när man inte vet sakläget, inte heller kan företagsekonomi eller räkenskapsanalys. Till att börja med har jag varit på tre Timbro-seminarier i hela mitt 56-åriga liv. Jag har aldrig varit eller röstat moderat. Slutligen, Dagens Samhälle är inget kamporgan för riskkapital eller privata företagare som missköter sig. Jag tycker bara att företagen, precis som alla, ska dömas utifrån sakförhållanden och fakta.

Till skillnad mot den del av politiken som skiljer på folk och folk så gör vi inte det. Alla får förekomma hos oss. Dagens Samhälle är inget medlemsorgan med en viss färg, utan en fristående tidning som råkar ägas av SKL och drivs i vinstsyfte. Vår målgrupp är högre beslutsfattare i stat, kommun, landsting och hos privata leverantörer i offentlig sektor.

Dagens Samhälle speglar och accepterar alla parter på det som vi kallar offentliga marknaden. Alltså de över 800 skattemiljarder som varje år används för att köpa varor och tjänster från privata företag. En fjärdedel av Sveriges BNP. Av dessa 800 miljarder går 10 procent till företagen inom skola, vård och omsorg. Vi bevakar den del av vår ekonomi som skattefinansieras.

Det ska ni vara glada för på Arena, för om ni vill ha koll på fakta behöver ni läsa denna tidning noga. När det gäller frågan om bolagsvinsterna i välfärden kan jag garantera att Dagens Samhälle har björnkoll på siffrorna. Och Håkan, det är vinstmarginalen (vad som blir över på varje 100-lapp) som räknas när man bedömer vinsten. Inte ens på börsen ägnar man möda åt de missvisande lönsamhetsmått du och V har upptäckt först nu. Att SCB har kvar dem beror på att de vårdar sina tidsserier.

Jag erkänner att jag tror på demokrati och marknadsekonomi. Utan vinster från välskötta, konkurrenskraftiga företag finns det nämligen inga anställda att beskatta och ta moms från. Skatter på arbete och konsumtion svarar för 88 procent av våra skatteintäkter. Tror ni verkligen att ”non-profit” kan klara sig utan någon annans ”profit”, då är ni mer än lovligt naiva.

Mats Edman, Chefredaktör/VD, Dagens Samhälle.