Carl Gylling

debatt Om vi vill ha ett mer jämlikt samhälle handlar det inte bara om att tillgångarna ska fördelas mer rättvist; vi måste också ifrågasätta hur vi värderar människor och det de gör, skriver Carl Gylling.

Ojämlikheten ökar i Sverige och världen. De rika blir rikare i förhållande till oss andra. Men ännu värre än den ekonomiska ojämlikheten är kanske vårt ojämlika värde. Den som har hyggliga levnadsvillkor materiellt kan ändå lida av att känna sig mindre värd. Den ekonomiska ojämlikheten är både ett symtom på ojämlikheten i värde, och en orsak till den.

Jag jobbar i en matbutik. Ett tag hade vi en kollega som var sångare och låtskrivare. Hon hade bland annat gjort rösterna till Bratz-dockorna, fick vi veta.

Hon var en trevlig tjej; det sjuka var hur vissa bemötte henne. Som om hon vore lite mer upphöjd än vi andra. En av dem frågade till och med »vad gör du då här?«

Kultur behövs, men vår inställning till dem som skapar kultur är helt oproportionerlig. De som tjänar pengar på sitt skapande uppfattas som en överlägsen sorts människor, och deras verk uppfattas också som bättre bara för att de fått betalt.

Jag skulle kunna skriva en hel uppsats om var den attityden kommer ifrån och varför det är fel, men låt oss nöja oss med att det är fel. Och är det en chef gör så många gånger mer värt än vad de andra gör i företaget? För att inte tala om dem som inte ens är chefer, utan bara ägare?

Om vi vill ha ett mer jämlikt samhälle handlar det inte bara om att tillgångarna ska fördelas mer rättvist; vi måste också ifrågasätta hur vi värderar människor och det de gör.

Någon som väcker stor beundran just nu är Greta Thunberg. En tonårstjej med asperger som blivit internationell klimathjälte. Plötsligt inser svenskar att en asperger-personlighet inte är detsamma som inkompetens.

Greta Thunberg är duktig och det hon gör är viktigt. Men upphöj henne inte till en övermänniska.

Det är trist men symtomatiskt att det krävdes en kändis för detta. Greta Thunberg är duktig och det hon gör är viktigt. Men upphöj henne inte till en övermänniska. Hennes livssituation bidrar lika mycket som hennes personlighet till att hon kan göra det hon gör.

Faktum är att hon är oerhört privilegierad som ungdom i ett rikt land med gratis skolgång och med välbärgade föräldrar som kan försörja henne.

Tänk er istället att hon är barnarbetare på en textilfabrik. Om hon alls skulle få idén att klimatstrejka, hur tror ni det hade gått? Eller föreställ er att hon är vuxen egenföretagare i någon låglönebransch.

Det enda en klimatstrejk skulle leda till då, vore att hon inte skulle kunna betala sin egen mat och hyra. Hade hon varit en sämre person? Nej naturligtvis inte!

Och det är min poäng – världen är full av undervärderade människor. Det finns flera miljarder av oss. Konsekvensen av att somliga övervärderas, är att alla andra undervärderas. Hur många Zlatan har vi missat för att de har dött i krig, hamnat snett i livet eller bara råkat växa upp någonstans där man inte kan göra karriär inom fotboll? Förmodligen tusentals.

Vi har lärt oss att se upp till de framgångsrika, men motgångarna är det som kräver störst styrka, eftertanke och uthållighet för att hantera. Det gäller även när motgångarna kommer i form av ens egna svagheter, och allra mest då de inte kan övervinnas.

Med beundrarna kommer hatarna. Greta Thunberg blir inte bara jämförd med Jesus, hon får också utstå en hel del oförtjänt hat. För min del tror jag att hatet kommer från individer som själva känner sig nedvärderade.

Jag tror känslan av att vara nedvärderad är en av drivkrafterna bakom högerpopulismens genomslag. Vita, infödda cismän märker att grupper som de sett som underlägsna (kvinnor, flyktingar, HBTQ-personer osv.) får en uppmärksamhet som de själva bara kan drömma om, medan ”vit kränkt man” har blivit ett skällsord.

En oavsiktlig konsekvens av att uppvärdera vissa grupper är att andra känner sig nedvärderade, och vi har inte haft insikt nog att förhindra det. Effekten blir desto värre när dessa personer redan känner sig utbytbara och värdelösa eftersom de varken är kändisar eller miljardärer eller har någon häftig engelsk jobbtitel.

Vår nya regering pratar om allas lika värde, men både ur ekonomiskt och socialt perspektiv är det hyckleri.

Att man lyckats hålla rasister borta från makten är bra, men det betyder inte att man behandlar alla medborgare som om de hade samma värde.

Carl Gylling är arbetare