Byggbolaget Skanska har gjort sig en rejäl hacka på Nya Karolinska. Samtidigt får medborgarna betala för ett till synes svart hål av konsultnotor och okontrollerade kostnader.

Det monumentala misslyckandet sker på öppen scen, strålkastarljuset är bländande avslöjande för alla inblandade. Nya Karolinska Solna är en skamfläck för den borgerliga majoriteten i Stockholms läns landsting.

Inte undra på att Alliansen desperat famlar efter utvägar. Förra veckan meddelade Irene Svenonius att styrelsen för Nya Karolinska Solna kommer att bytas ut i samband med landstingsfullmäktige i maj. Som om det är där skon klämmer.

Samtidigt som Alliansens korthus rasar samman framför våra ögon är det desto gladare miner på byggjätten Skanska. När bolaget – världens femte största byggkonsortium – höll årsstämma i fredags var stämningen på topp.

Det är inte så konstigt. NKS är Skanskas största affär hittills – en kassako av rang. Fredrik Lundberg, finansman och styrelseledamot i Skanska, beskriver i en intervju Nya Karolinska som »ett glädjeämne« för byggkoncernen. Sjukhuset blev en glödhet vinstmaskin.

I Skanskas årsredovisning för 2017 konstateras att NKS till nyligen var byggkoncernens »största projekt« som tagit åtta år att genomföra. Förra året drogs slutsatsen att NKS »visar prov på de synergieffekter Skanska-koncernen kan åstadkomma«. Också ett sätt att uttrycka det.

Då pekade Skanska på »den enorma potentialen i offentlig-privat samverkan (OPS)«. Nu låter det annorlunda: ”Den svaga marknaden för offentlig-privat samverkan i Europa gör att vi fokuserar verksamheten inom infrastrukturutveckling på den amerikanska marknaden.”

Haveriet med OPS-lösningen för NKS har uppenbarligen avskräckt andra länder från att upprepa misstaget.

Kanske har något gott kommit ur det marknadsfundamentalistiska misslyckande som präglat hela resan från idé till sjukhus. Haveriet med OPS-lösningen för NKS har uppenbarligen avskräckt andra länder från att upprepa misstaget.

Tack och lov.

Den borgerliga majoritetens löften om att OPS-finansieringen skulle bli billigare och sjukhuset bättre har varit ren lögn. Skanska kommer heller inte undan kritiken. En stor del av pressdelen på byggbolagets hemsida ägnas åt att bemöta påståenden och kritik från medier och allmänhet.

Ändå menar Skanska att tidsplanen hållits, att budgeten inte skenat iväg och att processen varit transparent för allmänheten. Byggjättens leende lätthet är faktiskt provocerande.

Sällan blir kontrasten mellan allmänintresse och särintresse tydligare. För medan medborgarna får betala för ett till synes svart hål av konsultnotor och okontrollerade kostnader gnuggar Skanska-ledningen händerna. NKS är det yttersta beviset på vad som händer när oansvariga politiker, rusiga av nyliberalismens löften, låter det gemensamma intresset kidnappas av konsulter och vinstintresse.

Nu faller domen över ansvariga politiker. Alliansen gör sitt bästa för att komma undan, alla inblandade duckar från ansvar. Skanska letar sig vidare till nya marknader. I slutändan måste vi fråga oss: hur kan vi garantera att något liknande aldrig upprepas?

Det är faktiskt vår plikt.