För alla som tvingats möta mars med minusgrader, isgator och vinterjackstvång ter det sig månne overkligt – men på söndag kommer våren vare sig termometern vill eller inte.

Då drar årets elitfotbollssäsong i gång, först ut är herrallsvenskan. Serien är inte bara rankad som en av världens sämsta ligor – lägg därtill en väderlek som gör stora delar av säsongen till ett masochistiskt lajv att följa. Men för många är fotbollssäsongen det bästa som finns.

Förra veckan, lagom till premiäromgången, kom också äntligen den så kallade “huliganutredningen” signerad förre rikspolischefen och landshövdingen Björn Eriksson. Eriksson fick ta över utredningen när Per Unckel avled hösten 2011, och redan förra våren lämnades ett delbetänkande till regeringen.

Av detta – justitiedepartementet uppmanades bland annat att möjliggöra utestängningar av supportrar i upp till tre år – blev intet. Inte heller har Beatrice Ask förmått lösa debiteringsfrågan. I nuläget betalar föreningar som drivs som ett aktiebolag, som till exempel AIK, för polisbevakning. Medan IFK Göteborg, som räknas som ideell förening, slipper avgifter.

Förfarandet görs än mer orimligt av att det är polisen som bestämmer hur stor bevakningen (den är ofta väldigt stor) ska vara, och hänvisar frågande klubbar till sekretess när de vill ta del av den hotbild polisen baserar uträkningen på. Redan i delbetänkandet uppmanades justitiedepartementet att lösa frågan inför årets säsong.

Så har inte skett.

Några av de bästa förslagen i den färdiga utredningen, optimistiskt kallad “Mera glädje för pengarna”, skulle kunna lösa detta och andra mest akuta problem som såväl supportrar, föreningar och “vanliga” medborgare förknippar med herrfotboll.

Polis föreslås till exempel bara bevaka högriskmatcher och i stället läggs säkerhetsansvaret på klubbarna själva. Det är en billigare – och mycket bättre – lösning för såväl skattebetalare som föreningar.

Bengaler och andra fyrverkerier ska tillåtas i kontrollerad form snarare än att smugglas in och avbryta matcher och generera böter. Supportrar som skriker “fitta-bög-hora-artade” grejer ska kunna stängas av.

Samhällets kostnader för kontroll och repression av vanliga åskådare ska i stället läggas på de runt 700 “riktiga” huliganerna som uppskattas finnas i Sverige och vars våldsutövning sker långt från arenor och matcher.

Det finns så klart en risk att Beatrice Ask tar fasta blott på de mer repressiva förlagen om till exempel registrering av högrisksupportrar. Utredningens underliggande strävan, “prevention, inte repression”, rimmar illa med moderat rättspolitik.

Den största risken är dock att ingenting sker alls. Regeringen Reinfeldt har varit flitig med att initiera utredningar, men dålig på att ta vara på resultaten. Den här gången är det dags att komma in i matchen redan vid avspark.