Annelie Karlsson och Lena Rådström Baastad.

debatt Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är skickliga på retorik och politiskt spel. Tyvärr är de inte lika intresserade av att ta ansvar, vilket kan få ödesdigra konsekvenser för Sverige. Vi både ser utmaningarna och vill göra något åt dem, skriver Socialdemokraternas Lena Rådström Baastad och Annelie Karlsson.

De tre partierna på högerkanten låtsas i sina budgetförslag värna om landets kommuner. Det satsas, heter det. Samtidigt gör de i samma budgetförslag stora neddragningar inom exempelvis sjukförsäkringen och a-kassan. Inte nog med att priset för sådana nedskärningar får betalas av redan utsatta människor – man vältrar också över kostnaderna på kommunerna, när exempelvis behovet av försörjningsstöd ökar.

Det är en melodi vi känner igen från tidigare högerregeringar: våra gemensamma trygghetssystem urholkas och kommunerna tvingas stå för notan. Vi socialdemokrater vill gå en annan väg; när vi bygger ett starkare samhälle är starka och rättvisa trygghetssystem en förutsättning.

Samma ansvarslöshet såg vi när Moderaterna hoppade av de partiöverskridande samtalen om hur gängvåldet ska stävjas, detta trots att de fick igenom i stort sett allt på sin kravlista. Det verkar så här i efterhand tydligt att detta nog var planen hela tiden. Det förskräcker. Problemen med gängkriminalitet måste tas på allvar.

Vi minns hur det gick sist högern styrde: den dåvarande regeringens nedskärningar ledde till kraftiga minskningar av antalet platser på polisutbildningen. Under Stefan Löfvens tid som statsminister har vi istället skärpt straffen på en mängd brott, tredubblat antalet aspiranter på landets polisutbildningar och gjort svensk sexuallagstiftning till den strängaste någonsin. Mer ska såklart göras: gängen ska bort, tryggheten ska öka och brottens orsaker ska bekämpas. Men då krävs ansvarstagande och en förmåga att gå från ord till handling. Det är precis så vi bygger ett starkare samhälle.

Moderaterna och Kristdemokraterna spelar ett högt spel. Vi vill istället ta ansvar, kavla upp ärmarna och lösa problemen.

De utmaningar Sverige står inför är på riktigt och människors oro över kvaliteten i välfärden eller kring trygghetsfrågorna måste tas på allvar. Moderaterna och Kristdemokraterna spelar ett högt spel. Vi socialdemokrater vill istället ta ansvar, kavla upp ärmarna och lösa problemen.

Sverigedemokraterna är ett kapitel för sig. De utmålar sig gärna som ett parti för vanligt folk, men visar i en aldrig sinande takt hur de egentligen står för raka motsatsen. Ena dagen låtsas de sätta välfärden främst, för att i nästa stund driva en ekonomisk politik som gynnar de rika och välbeställda. Ena dagen vill de stoppa vinster i välfärden, för att i nästa stund rösta för att dessa miljarder från det gemensamma ska tillfalla privata ägare istället för att gå till fler lärare eller fler undersköterskor.

Det är till och med så illa att SD tar chansen vid varje givet tillfälle att bekämpa arbetarnas rättigheter. Det senaste exemplet är deras förslag om att avskaffa de fackliga skyddsombuden på våra arbetsplatser. Det kan få förödande konsekvenser, men är bara ett led i en utveckling där de allt oftare sätter sig i de andra högerpartiernas knä.

Också i resten av världen kan vi med all önskvärd tydlighet se vad som händer när högern styr. President Bolsanaro i Brasilien som, på den rika elitens uppdrag, skövlar Amazonas och försvårar arbetet mot klimatförändringarna. Ungerns Viktor Orbán som, sin fientliga retorik mot EU till trots, gärna tar in enorma summor i EU-stöd, för att sedan ge till sina vänner i den korrupta makteliten. Den högerpopulistiska regeringen i Italien höll inte ens en halv mandatperiod innan den rasade samman. Vad gäller Donald Trumps ledarskap i USA behöver vi knappast illustrera med några exempel. Vi behöver inte heller breda ut oss om Storbritannien och Boris Johnson. I samtliga dessa länder ser vi vad som händer när politik reduceras till spel, populistiska finter och pajaskonster: kaos, splittring och sönderfall.

Men det finns ett alternativ, en motkraft. Vi socialdemokrater står upp för ett starkt samhälle som håller ihop. Vi vet att Sverige kan byggas starkare med gemensamma krafter och där vi hjälps åt. Det är också för att undvika den utveckling som vi sett i andra länder som vi har valt att samarbeta brett inom ramen för januariavtalet. Sverige behöver en stabil regering som står upp för liberala demokratiska värden och söker breda överenskommelser i viktiga frågor.

Vi socialdemokrater lovar inte guld och gröna skogar, men vi ser utmaningarna, tar dem på allvar och samarbetar gärna med andra för att lösa dem. Det kommer inte vara lätt, men vi har å andra sidan aldrig backat för en tuff uppgift.

 

Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S)
Annelie Karlsson, gruppledare i riksdagen (S)