Tanvir Mansur

fredagskrönika Du och jag är nog lika rädda. För ett valresultat som innebär att samhället kommer gå bakåt i utvecklingen. Visst känner vi det på oss? Men det betyder inte att vi måste låta hopplösheten ta över, skriver Tanvir Mansur. 

Vi måste organisera oss för det som händer efteråt.

Så här har det redan blivit i flera länder. I USA valdes Donald Trump. I Storbritannien genomfördes Brexit. Om vi tittar på resten av Europa, så ser vi att högerextremister får allt större makt.

Om du besöker Danmark idag, kan du höra väldigt många människor säga rasistiska saker helt öppet. Så pass normaliserat har det blivit där. Ett land där nationalister har lyckats få »godhet« till att bli något dåligt.

Där regeringen lägger förslag om att människor som bor i förorter ska bli straffade hårdare och där barn ska tvingas gå i »danska värderingar«-skolor. De har börjat skapa en slags apartheid.

I flera länder växer också anti-abortrörelserna, som oftast hänger ihop med dessa nationalistpartier. Och yttrandefriheten inskränks i Polen och Ungern.

Mycket tyder på att Sverige går åt det hållet. Titta bara på nyheterna de senaste veckorna. Medier börjar använda en mer nationalistiskt utgångspunkt, och andra partier anpassar sig efter vad Sverigedemokraterna tycker.

  • SVT:s Aktuellt gjorde för två veckor sen ett reportage om »godhetsknarkare«, där de frågade sig om engagemang och godhet egentligen är naivt. Som kopierat från extremhögerns propagandamaterial.
  • Uppdrag Granskning sände ett avsnitt om de personer som dömts för våldtäkt i Sverige.

Genom att titta på uppskattningsvis 1,5 % av alla våldtäkter i Sverige försökte programmet  göra en koppling mellan etnicitet och överfallsvåldtäkter. Programmet försöker etnifiera frågan om våldtäkter.

Det är få våldtäkter som överhuvudtaget anmäls, och ännu färre som döms. 

Men Uppdrag Gransknings vinkel är en del av anpassningen till nationalisters synsätt. Det är viktigare för de här medierna att ställa frågan som människor tänker på« än att faktiskt rapportera det som är sant.

  • Sverigedemokraterna i Mölnlycke tyckte att Pride-flaggan inte skulle få vara på biblioteket, som är en vallokal under förtidsröstningen.

Då tog kommunen ner Pride-flaggorna. Efter protester, sattes de till slut upp igen.

Det läskiga är inte bara att Sverigedemokraterna blir stora och får mer makt. Det är att alla andra partier börjar tävla om att bli som dem.

I Stockholm syns Moderaternas reklamaffischer om hårdare tag mot kriminalitet.

Och i Eskilstuna släppte Socialdemokraternas starke man Jimmy Jansson en video som lika gärna hade kunnat vara SD:s interna valmaterial. Där sprider han gamla nationalistiska floskler och slagord. Han berättar att Sverige och Eskilstuna inte »kan ha mer migration än vad integrationen klarar av«. Han säger vaga saker som »i det sammanhållna samhället hälsar vi på varandra oavsett kön, kan se varandra i ansiktet när vi kommunicerar och vi ser till att vi lär oss svenska«.

Det var fantastiskt att se hur de olika gräsrotsrörelserna stod upp och visade solidaritet med varandra.

Populistisk skrämselpropaganda, fast han använder andra ord. Som säger att invandrare och muslimer inte hör hemma här om de inte är “som oss”.

För att sammanfatta det här: Allt är skit. Men vi kan fixa det.

Vi får bara vänja oss. Vi kommer se mer öppen rasism, sexism och homofobi. Vi måste organisera oss på ett sätt som är hållbart. Och tillsammans med andra rörelser.

Efter att Donald Trump blev vald besökte jag en demonstration i London, på det som då kallades Anti-Trump Day. Det var fantastiskt att se hur de olika gräsrotsrörelserna stod upp för varandra och visade solidaritet med varandra.

Miljöaktivister protesterade mot islamofobi. Feministföreningar ropade att “Black Lives Matter”. Muslimska organisationer försvarade hbtq-rättigheter. Vi behöver hålla ihop.

Sörj om valet går dåligt. Och organisera sen.

Prata mer med varandra istället för om varandra. Bränn inte ut dig eller andra kamrater. Lyssna på vänner som måste ventilera politisk ångest. Engagera dig lokalt, det är ett bra sätt att känna att du gör skillnad.

Håll huvudet kallt. Vi måste finnas där för varandra efter september.

Tanvir Mansur är skribent och frilansproducent av podcasts.