Bild: Pixabay

debatt Regeringen har avsatt pengar för att stärka kommunernas möjligheter att skapa sommarjobb för ungdomar. I våra hemkommuner har de styrande dock valt att inte ansöka om stödet, vilket vi starkt ifrågasätter, skriver tre socialdemokratiska kommunpolitiker.

Landets unga har drabbats hårt av krisen på arbetsmarknaden i coronapandemins spår. Därför har den socialdemokratiskt ledda regeringen avsatt 180 miljoner kronor under 2020 för att stärka kommunernas möjligheter att skapa sommarjobb för ungdomar. Våra tre kommuner sällar sig till dem som tackar nej till sommarjobbspengarna – det vill vi ändra på.

Under coronapandemin är det många inträdesjobb som har försvunnit. Det finns färre sommarjobb att söka än en vanlig sommar. Det drabbar unga människor hårt. Därför har regeringen satsat 180 miljoner kronor för att kommunerna ska kunna erbjuda unga ett sommarjobb i år. Det är en viktig satsning som kommer ge tusentals ungdomar i hela landet möjlighet att få en första värdefull erfarenhet av arbetslivet.

I skrivande stund har 248 kommuner hittills ansökt om stödet, vilket är fler än tidigare år. Men på grund av smitspridningsrisken är det många kommuner som inte kommer att kunna erbjuda sommarjobb i vanlig ordning, inom till exempel vård och omsorg. Det finns dock flera goda exempel där man har varit kreativa och hittat nya sätt för ungdomar att bidra i deras verksamhet.

I Ljusnarsberg har exempelvis de tänkta sommarjobben inom äldreomsorg och barnomsorg ersatts av jobb på idrottsanläggningar, inom parkskötsel och klottersanering. I Tranås kommer sommarjobbare genomföra coronasäkra sommarlovsaktiviteter för barn, jobba med enkätundersökningar och park- och kyrkogårdsarbete. Och i Arjeplog genomför man bland annat en satsning inom kommunalt fastighetsarbete.

Ett sommarjobb är mer än bara ett jobb – det är ett steg in i arbetslivet och vuxenvärlden.

I våra hemkommuner Huddinge, Kungsbacka och Hörby, har de styrande däremot valt att inte ansöka om stödet. Beslut vi socialdemokrater ställer oss starkt ifrågasättande till. Vi har uppriktigt svårt att förstå varför man inte väljer att använda sig av regeringens tillskjutna sommarlovspengar i dessa kristider, och på så sätt nekar ungdomar möjligheten att få sina första jobb.

Ett sommarjobb är mer än bara ett jobb – det är ett steg in i arbetslivet och vuxenvärlden. Det är ett tillfälle för unga människor att lära sig att ta ansvar. Att tjäna sina egna pengar ger en känsla av trygghet, frihet och självständighet.

För oss socialdemokrater kommer jobben och välfärden alltid först. Vi uppmanar därför våra respektive kommunledningar att snarast påbörja arbetet med att ta fram en överenskommelse med Arbetsförmedlingen för att ta del av stödet, och på så sätt erbjuda våra unga sommarjobb. Det skulle förse dem med en inträdesbiljett till arbetsmarknaden och vuxenlivet och därmed även möjligheten att få bidra till vår gemensamma välfärd. Gör om – gör rätt!

 

Sara Heelge Vikmång (S), kommunalråd i opposition, Huddinge kommun

Eva Borg (S), kommunalråd i opposition, Kungsbacka kommun

Henrik Andersson (S), oppositionsledare, Hörby kommun