Zandra Michal

gästkrönika Thanos, Cruella De Vil eller vildvittror? Vilka är det egentligen som styr Sveriges skolor, undrar Zandra Michal.

Vi som arbetar på privata skolor och förskolor har usla villkor. Mycket sämre än de som har kommunen som arbetsgivare. Vi med privata arbetsgivare får inte ens den Coronabonus som våra kompisar i kommunerna fick innan jul. Just nu blir vi dessutom varslade från höger och vänster utan att behovet för barnen egentligen minskar.

Samtidigt skrivs det om hemliga miljonärer som egentligen styr Sveriges skolor. Miljonärer som blir ännu rikare när jag och mina jobbarkompisar blir arbetslösa. Kanske är det Cruella De Vil som stjäl fler dalmatiner, vem vet?

I Sigtuna gick kommunen ut med att de förmodligen skulle varsla minst 18 stycken elevassistenter och annan fritidspersonal. Skolorna drabbades av minskat elevunderlag när Internationella Engelska skolan öppnade. Det är 18 personer som nu kan bli av med sitt arbete precis innan sommaren.

Skolverket har spenderat åtta månader att utreda vem som äger koncernen

Skolverket har spenderat åtta månader att utreda vem som äger koncernen efter ägarbytet i oktober 2020. Det kan vara en naturgasmiljonär, olika hedgefonder och en direktör från Luxemburg som blev rik på tyska biltvättar.

Vilka styr egentligen en av Sveriges största skolkoncerner? Idag kan nästan vem som helst äga våra skolor, ja till och med vildvittror, Borka-rövare eller Thanos, superskurken från filmserien Avengers. Vi skattebetalare har ingen som helst möjlighet att få veta vilka de är eller vart våra pengar tar vägen.

Regeringen skärpte kraven för att få driva skola i Sverige januari 2019. Nu krävs det att den som vill starta en skola behöver, förutom uppfylla skollagen, redovisa att personer med inflytande i företaget inte får ha begått något allvarligt brott eller ha skulder hos Kronofogden. Precis som att det är omöjligt att veta alla brott Thanos begått så är det svårt att ta reda på om naturgasmiljonären från Mexico begått något.

Thanos vill utplåna halva universums befolkning, för att göra det så måste han få tag på oändlighetsstenarna. Vilket han så småningom också lyckas med. Friskolereformen har skapat ett oändligt krig med marknaden som vapen och oss som offer. Idag är hela 25 % av det totalt cirka 16 000 förskolorna och skolorna friskolor. De fyra största koncernerna av de 25 % går med miljarder i vinst varje år.

Så när Thanos tillsammans med sina generaler i The Black Order styr skolorna är det enbart vinsterna som räknas. Ger den lilla skolan Växthuset inte utdelning så stänger riskkapitalistbolagen den skolan. Vem tar då hand om det barnet som precis skapat en trygg relation till sin pedagog på fritids? Vem tar hand barnskötaren som precis fått sin första tillsvidareanställning och var på väg att få ett eget boende? Vem tar hand om dem när de återigen måste skapa nya relationer eller söka ett nytt arbete?

 

Zandra Michal är sektionsordförande inom Kommunal Stockholm