Socialdemokraterna behöver en partiledare som förenar två förmågor. Den första är att kunna samla och leda partiet och den andra och lika viktiga är att vara en stark statsministerkandidat i nästa val. Jag anser att Thomas Östros på ett unikt sätt förenar dessa egenskaper.

Ett av de tydligaste exemplen på Thomas Östros samlande förmåga är hans insats med det partiprogram som antogs 2001. Partiet bestämde sig då för att skriva ett nytt partiprogram i stället för att revidera det gamla. Det är svår process som innebär att förena en modern samhällsanalys med en klar ideologisk färdriktning. Samtidigt vet alla att socialdemokratin som ett stort parti rymmer ett spektrum av åsikter och ideologiska nyansskillnader. Det gamla partiprogrammet hade formuleringar som för många var betydelsefulla samtidigt som det fanns ett starkt förnyelsebehov för att möta tidens utmaningar.

Thomas Östros drev arbetet med partiprogrammet lyhört men målmedvetet. Han reste landet runt och lyssnade, resonerade och argumenterade för en väg framåt. Metodiskt jobbade programkommissionen under Östros ledning fram en ny linje. Och han lyckades få partiorganisationen med sig på den linjen. Stödet för det nya programmet blev brett. På partikongressen när det beslutades var det självklart en livfull debatt om centrala frågor men det var samling, inte splittring, om den ideologiska huvudkursen. Partiprogramkommissionen och Thomas Östros fick starkt gensvar och stöd för partiprogrammet.

Detta är ett exempel på att Thomas Östros rör sig tryggt i alla delar av partiet. Ett annat är att han haft en ledande roll på varje partikongress sedan 1997. Där har han förutom partiprogrammet haft ansvar för breda välfärdsfrågor, näringspolitik och mer övergripande ekonomisk politik. På dessa partikongresser har Thomas Östros inte förlorat en enda viktig votering. Det är ett resultat av hans djupa förankring i det socialdemokratiska partiet och att han förmått formulera och driva en politik som får brett stöd internt. Denna samlande förmåga är vad Socialdemokraterna behöver nu.

Väljarna måste se att Socialdemokraterna leds av en person som är en trovärdig statsministerkandidat. Vi måste ju minnas att Socialdemokraternas ledare i valet 2014 ska utmana den sittande statsministern Fredrik Reinfeldt som har historiskt starka förtroendesiffror. Socialdemokraterna har inte råd att välja någon som på sikt kan växa in i den rollen utan behöver någon som omedelbart är trovärdig som statsminister.

Det kräver en individ som kombinerar en stark personlighet med en gedigen erfarenhet. Thomas Östros har varit statsråd i tio år. De åren fördelades mellan ansvar inom ekonomi och näringspolitik med en längre period som utbildningsminister. Han har argumenterat både för den socialdemokratiska skattepolitiken, för den välfärd som vi på det viset finansierar och för en politik för att växa vårt gemensamma välstånd. I sitt regeringsarbete drev han en klar jämlikhetslinje. Utbildning av hög kvalitet skulle erbjudas fler, högskolan byggdes ut och regeringen drev en aktiv linje för breddad social rekrytering till universitet och högskolor. Han har företrätt Sverige i EU och i internationella handelsförhandlingar. Många delar uppfattningen att Thomas Östros var en minister som visade beslutskraft när han drev regeringens politik på de områden han ansvarade för.

Som statsministerkandidat är det en fördel att Thomas Östros är välutbildad med en licentiatexamen i nationalekonomi. Som socialdemokratisk partiledare är hans levande erfarenhet av sin uppväxt i en arbetarfamilj i Mellansverige med ursprung i Tornedalen en tillgång.

Jag har från mitten av 1990-talet haft förmånen att arbeta centralt inom socialdemokratin och arbetsrörelsen. Under den tiden har jag arbetat nära inte minst Thomas Östros men även flera av de övriga som nu pekas ut som tänkbara kandidater att bli ordförande för Socialdemokraterna. Jag har stor respekt för deras omdöme och kompetens. Onekligen kommer de att vara viktiga för partiet. Men jag sätter Thomas Östros profil, begåvning och erfarenhet ett steg före. Jag har svårt att se någon annan aktuell kandidat som lika väl som Thomas Östros kan förena förmågan att leda och samla partiet med att vara en trovärdig statsministerkandidat.

David Samuelsson, tidigare bland annat ordförande i socialdemokratiska studentförbundet, planeringschef och politiskt sakkunnig för socialdemokratiska regeringar.