Bild: Per Wiklander

Kritiken mot att fattiga hyllas för deras ekologiskt hållbara livsstil är inte härskarteknik. Det skriver Daniel Wiklander, chefredaktör Arbetaren, i sin slutreplik till Elinor Odeberg (S) som därmed sätter punkt för debatten.

Elinor Odeberg tar i sin slutreplik tillfället i akt att ge mig ett tjuvnyp – jag har använt mig av härskarteknik mot henne. Vilken framgår inte, och jag kan inte se hur det jag skrev kan anses utgöra vare sig förlöjligande, osynliggörande, dubbelbestraffning, påförande av skuld och skam eller undanhållande av information.

Inte heller kommenterar jag i mitt ursprungliga svar Elinor Odebergs ålder, som jag varken känner till eller bryr mig om.

Det jag sade, och som hon uppenbarligen tagit illa vid sig av, är att det är fel av någon med ekonomiska möjligheter att välja, att förebrå fattiga för att de drömmer om sådant de inte har råd att köpa.

Hyllningen av de fattiga för deras ekologiskt hållbara livsstil hade bara kunnat komma från en representant för medelklassen. Att konstatera det är inte en härskarteknik.

Daniel Wiklander, chefredaktör Arbetaren