Karin Wanngård Foto: Peter Knutson

debatt Ulf Kristersson har lett in Moderaterna på en väg där samarbete med Sverigedemokraterna är målet. Men från M i Stockholm är det tyst om hur man ser på ett sådant samarbete. Dags för finansborgarrådet att ta bladet från munnen, skriver Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd.

Vi är många som märker av den oroliga omvärlden. Pandemin och den efterföljande ekonomiska krisen sätter sina spår. Antidemokratiska krafter undergräver förtroendet och söndrar tilliten mellan människor. Det var det vi såg när USA:s avgående president uppmuntrade sina anhängare att storma parlamentet och tvinga folkvalda att söka skydd.

Bilderna som kablades ut i hela världen visade scener som upprepats alltför många gånger i historien. Högerextrema krafter som vill stänga ned demokratin. Det här är vad som händer när lögner och hat piskas fram av politiska företrädare.

Vi ser exempel också i Europa. Flera länder har tagit dramatiska kliv åt höger. I Ungern inskränks demokratiska rättigheter och i Polen stiftas lagar som begränsar de fria medierna. Här i Sverige representeras denna rörelse av Sverigedemokraterna. Ett parti som grundades av nynazister.

Inget land är immunt mot högerextrema rörelser som vill slå split mellan människor. Alla partier i Sverige har därför ett ansvar för att inte legitimera högerextrema partier. Tyvärr har Moderaterna valt en annan väg. Ulf Kristersson är beredd att styra med Jimmie Åkesson. Åkesson som anser att invandringen har förstört Sverige. Moderaternas partiledare tycker att Sverigedemokraterna är att lita på och vill därför söka regeringsmakten med dem.

Men vi socialdemokrater vet vad det innebär att ge Sverigedemokrater makten. Är det något vi ska dra lärdom av från Ungern och USA så är det att högerextremismen aldrig får normaliseras. Och ska vi lära något av historien så är det att extrema krafter enbart kommer till makten via val när etablerade konservativa partier samarbetar med dem

Det skulle hedra Anna König Jerlmyr om hon för en gångs skull kunde vara tydlig och berätta för oss vad hon anser om samarbete med SD.

Underskatta aldrig högerextremismen. Vi vet av historien att etablerade politiker tror att främlingsfientliga ledare tonar ned extremismen när de får makt. Föreställningen att det går att tämja högerpopulister genom att ge dem ännu större plattformar är en illusion. Det går inte.

Det är därför viktigt vad Moderaterna i Stockholm gör med SD. Partiets största distrikt. Vad de tycker och säger betyder mycket. Deras åsikt kan ändra partiledningens kurs. Man kan tycka att en sådan radikal kursändring som deras partiledare har gjort – att gå från att titta en förintelseöverlevare i ögonen och lova att aldrig samarbeta med SD, för att sedan helt svänga – borde ha lett till någon form av reaktion.

Men det handlar inte bara om Stockholm. Här har ju redan Liberalerna gått ut och sagt vad de tycker om ett eventuellt samarbete med SD. Centerpartiet står fast vid det också. Matematiken går inte ihop, hur gärna än moderaternas partiledare vill att Moderaterna kan söka makt med det partiet, så finns det borgerliga partier i Stockholm som kommer sätta stopp för det på den kommunala nivån. Det tar dock inte bort det faktum att vi har en situation där den ledande företrädaren för det största partidistriktet i Moderaterna fortfarande inte sagt ett knyst om hennes partis nya giv, att söka makt tillsammans med Sverigedemokraterna.

Det skulle hedra Anna König Jerlmyr om hon för en gångs skull kunde vara tydlig och berätta för oss vad hon anser om samarbete med SD. Står hon bakom partiledningens linje, eller menar hon, som de andra borgerliga partierna i huvudstaden, att SD är ett illiberalt parti som grundades av personer med kopplingar till nazismen och därmed inte ska få inflytande?

Jag tror, och hoppas, att om Moderaterna i Stockholm sätter ner foten, så kan det leda till en diskussion i hennes parti där det inte längre är en självklarhet att SD:s historia ska mörkas som ett sätt att vinna regeringsmakt. Ta bladet från munnen. Gör skillnad.

Frågan är inte särskilt svår att svara på. Ett ja eller nej räcker. Väljarna förtjänar att veta vad du tycker.

 

Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd Stockholm