Det kostar två hundra tusen svenska kronor att tryggt kunna ta sin familj till Sverige. 

Aftonbladet har avslöjat försäljning av arbetstillstånd. I ett reportage visar de hur det går till när desperata människor betalar uppemot två hundra tusen kronor för ett arbetstillstånd i Sverige, i bland för ett jobb som inte finns.

Avslöjandet är viktigt, men inte förvånande.

Den nuvarande lagstiftningen för arbetskraftsinvandring infördes 2008. Det är inget nytt att reglerna missbrukas. Inte minst LO har gång på gång larmat om att det förekommer försäljning av arbetstillstånd och skenanställningar.

Fenomenet är inte nytt, och det kommer inte att försvinna. I stället kommer det förmodligen att bli värre.

Den tillfälliga lag som riksdagen snart ska rösta om gör det också svårare för människor som får skydd i Sverige att återförenas med sin familj här. Den stora majoriteten som får skydd i Sverige som alternativt skyddsbehövande kommer inte att ha rätt till familjeåterförening alls. Deras enda möjlighet att återförenas med sin familj är att få ett permanent uppehållstillstånd genom att skaffa ett jobb. Detta kommer att öka efterfrågan på att köpa arbetstillstånd.

Det är bra att migrationsminister Morgan Johansson ryter ifrån. Det är oacceptabelt att människor tvingas betala hundratusentals kronor till mellanhänder för att få arbeta i Sverige, och oacceptabelt att människor luras att betala för skenanställningar och jobb som inte finns. Migrationsverket, Skatteverket och Arbetsmiljöverket måste få utökade uppdrag och befogenheter att bevaka att reglerna följs, och skydda utsatta människor från att utnyttjas.

Men ökade kontroller är bara en del av lösningen. För att kunna avslöja försäljningen av arbetstillstånd har Aftonbladets reportrar utgett sig för att vara anhöriga till människor som vill fly från Syrien, och som vill ha ett alternativ till den riskabla resan över Medelhavet. Det är en situation som försäljarna av arbetstillstånd uppenbarligen är bekanta med. Och det är inte så konstigt.

I takt med att det blivit allt svårare, dyrare och farligare att ta sig till Sverige är människor på flykt från blodbadet i Syrien villiga att satsa sitt livs besparingar eller ta lån för alternativa vägar.

Så länge det saknas lagliga vägar över Medelhavet för människor i behov av skydd kommer ett av dessa alternativ vara att betala pengar för ett arbetstillstånd. Ett arbetstillstånd gör det möjligt att resa säkert, tryggt och lagligt till Sverige. För arbetskraftsinvandraren, och för hans eller hennes familj.

Insikten om att det är så här det fungerar, och kommer fortsätta fungera kan sammanfattas med uttryck som »nöden känner ingen lag«. Och »kärleken övervinner allt«.