Är överlevaren Silvio Berlusconis tid förbi? I dag kan det avgöras när det italienska parlamentet ska ha en förtroendeomröstning, för eller emot honom. Även om han skulle klara sig i dag, tycks hans epok vara över.

Alla vet att premiärministern har klamrat sig fast vid makten bland annat genom sitt inflytande över tv. Men han har också en ovanlig förmåga att tala till bönder på bönders vis och till lärda män på latin. Beppe Severgnini, krönikör i Corriere della Sera, har skrivit att skulle Berlusconi någonsin besöka en basketmatch, skulle han gå ut därifrån längre än när han kom in. En bild av hans fenomenala politiska gehör.

Italien är ett modernt land, men samtidigt gammalmodigt. Många italienare ser Berlusconi som en slags modern feodalfurste, och hoppas att han från sin upphöjda position ska skänka också ”dom därnere” en tanke. De som till exempel vadar i ohämtade sopor i Neapel.

Egendomligt nog uppfattar åtskilliga italienare honom också som ”en av oss”, trots hans privilegierade position. Fram till nu har katolska kyrkan varit överseende med att han har ett harem av småflickor vid sidan av, vilket delvis anses vara ett tack för pro-katolsk lagstiftning som Berlusconi har drivit igenom. Men även kyrkans tålamod är på väg att tryta.

Berlusconi har kunnat behålla makten genom att det har saknats alternativ. Faller hans styre är alternativet en regering av småpartier, som knappast skulle kunna samla sig till nödvändiga beslut. Vänstern har fram till de senaste åren framstått som splittrad, knarrig och förgubbad. Nu sätter många hoppet till den karismatiske Nicola Vendola, regionchef i Puglia, som på sikt skulle bli en samlande gestalt.

Italien är bara det senaste av europeiska länders som skakas av regeringskris, gräl om nedskärningar och där olika högerextrema eller nyfascistiska partier lurar i vassen. Kommer en kollaps för Berlusconis era att betyda att hajarna på finansmarknaderna vittrar blod och kommer att ge sig på Italien? Kanske. Portugal och Spanien är väl mest utsatta och först till rakning efter jul, men Italien ligger inte långt efter.

Landet har störst budgetunderskott inom EU. 340 miljarder euro måste lånas upp nästa år, och de italienska bankerna – som ser stabila ut – anses dock ha mindre kapital än sina motsvarigheter i norra Europa.

Men om Berlusconi är sinnebilden för korruption och tomt politiskt prat, har Italien en kompetent finansminister, Giulio Tremonti och en klarsynt centralbankschef, Mario Draghi. Fast när drevet går igång och vill chockhöja priset för att låna, räcker det inte alltid med att vara kompetent eller klarsynt.