Tanvir Mansur.

Dragqueens har väckt ilska, inte minst från Sverigedemokraterna, men deras motstånd har ökat intresset, och i programmet Drag Race Sverige visar både dragqueens och straighta sitt mod.

“När jag var liten ville jag också imponera på de här grabbarna, och jag var elak mot kompisar och kunde mobba folk. Det är så här: Om du inte slår bra, då slår du som en tjej, du slår som en bög”, säger boxaren Anthony Yigit.

Han är med i ett avsnitt av Drag Race Sverige, och berättar för dragartisten Fontana om vilka homofobiska tankar han lärt sig. Han är en av fem straighta killar som har bjudits in för att bli “drömsystrar” till de tävlande drag-artisterna. Anthony berättar att han förstod varför hbtq-personer kämpar för sina rättigheter när han fick reda på att en kompis som är gay hade blivit utkastad hemifrån.

Det är som en blandning av Top Model och Project Runway

Då började han ändra sig. Och nu ska Fontana förvandla honom till en dragqueen.

Hela programmet har gett en fantastisk inblick i dragqueenvärlden. Många av artisterna bor och uppträder utomlands, som Endigo i Tokyo och Antonina Nutshell i Liverpool. Men de har alla återvänt för att vara deltagare i den svenska versionen av det populära programmet RuPaul’s Drag Race.

Det är som en blandning av Top Model och Project Runway. Programmet har väldigt mycket humor och värme, särskilt när deltagarna sminkar sig, och delar med sig av både hjärtskärande och fina historier.

Och samtidigt, utanför logen och catwalken, har samhället haft en debatt om Drag Story Hour i biblioteken. Det är dragqueens som läser böcker för barn, och Sverigedemokraterna har blivit rasande.

Partiets företrädare har gått så långt att de har försökt stoppa bokturnén i flera städer, bland annat i Olofström och Trelleborg. Både artisterna själva och bibliotek har blivit hotade. Men tack vare SD:s problem med yttrandefrihet, så har Drag Story Hour blivit mer populärt än någon hade kunnat föreställa sig. I Malmö tog biljetterna slut på en halvtimme. Det är ett perfekt exempel på Streisand-effekten, när en politiker försöker censurera något, och resultatet blir att det sprids ännu mer.

Dragshows har funnits länge i Sverige. After Dark har varit en krogshow sen 70-talet. Och när Christer Lindarw fyllde 70 år blev han hyllad av sina vänner i After Dark, live på Melodifestivalen. De sjöng en födelsedagsversion av “La Dolce Vita”, som var hans Mello-bidrag 2004.

Vinnaren i TV-programmet Drag Race Sverige får 100 000 kronor och ett uppträdande på Allsång på Skansen. Det går inte att vara mer folklig. Eller som Bilan Osman skriver, drag queens är en del av vårt svenska kulturarv.

De straighta killarna, som är med i det sjätte avsnittet, gör allt de kan för att uppträda lika bra som sina dragsystrar i programmet. Det är en boxare, en MMA-fighter, en ekonomichef, en kiropraktor och en Mello-artist. De tränas inte bara i att gå i högklackat och göra en koreograferad dans, utan måste bestämma sig om de ska raka av sig skägget. I boxaren Anthonys fall får han frågan om han ska raka av ögonbrynen för att måla på dem i efterhand.

Fontana, som förvandlar Anthony till en dragqueen med namnet Roxana, säger:

In a real life perspective skulle jag aldrig våga umgås med en man så här, för att jag är så rädd. Den här typen av män är alltid så elaka mot mig, så jag vill inte umgås med dem alls.

Flera av drag queensen berättar att det finns en rädsla för straighta män, just för att de har mötts av så mycket hat, våld och hån. Men i det här avsnittet träffar de heterokillar som de tror är väldigt “macho”, men som visar sig satsa allt för att göra sina dragsystrar stolta. Anthony säger till slut att han är redo för att göra sig av med ögonbrynen. Och alla slår juryn med häpnad. Roxana och Fontana ser ut som tvillingar, med ljusblåa dockklänningar och rosett i håret.

Det är inte bara drag-artisterna som är modiga som ställer upp i programmet, utan i det här avsnittet visar de straighta männen också sitt mod. De är verkligen är allierade till hbtq-personer, och förebilder för alla andra. Man måste vara riktigt säker på sin manlighet för att kunna klä sig i extravaganta kvinnokläder på en catwalk.

“Må bästa quinna vinna”, säger programledaren Robert Fux. I slutändan är det han som avgör vem som blir Sveriges drottning av Drag Race. Men i mina ögon är alla deltagare drottningar.