Bild: Folkviljan

Valrörelsen 2022 I dag lanseras Folkviljan, ett projekt av Dagens Arena, Kvartal, Demoskop och Kulturhuset i Stockholm. Väljarna sätts i fokus och får bland annat tillfälle att möta och ställa frågor direkt till partiernas företrädare på ett så kallat Town hall.

I dag lanserar Dagens Arena, Kvartal, Demoskop och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm det unika samarbetsprojektet Folkviljan. Väljarnas prioriteringar och samtal med politikerna ska sättas i fokus genom unika opinionsundersökningar, Almedalsprogram och ett interaktivt politikermöte – en så kallad Town hall, på Kulturhuset Stadsteatern den 24 augusti. På Town hall-mötet kommer fokus att läggas på två stora valfrågor: skola och utbildning respektive lag och ordning. Publiken kommer att kunna få svar på sina frågor direkt från partiernas talespersoner.

– Det blir ett intressant samarbete där partierna får möta väljarna. Det är också en spännande utveckling för Dagens Arenas verksamhet, säger Jesper Bengtsson, Dagens Arenas chefredaktör.

Folkviljan är ett försök att ändra på att valrörelsen alltmer blivit en angelägenhet för medierna och politikerna, i stället för väljarna och deras intressen.

– Det är lätt att väljarna hamnar på läktaren som passiva åskådare när medier och politiker samspelar med varandra. Med vårt Townhall-möte i augusti vill få in väljarna i centrum och politikerna får förhålla sig direkt till dem och deras frågor, säger Jörgen Huitfeldt, Kvartals chefredaktör.

Under Almedalsveckan kommer Folkviljan att presentera rykande färska och detaljerade data på var väljaropinionen befinner sig då, två månader före valet. 

– Det är intressant att se hur mycket väljarnas prioriteringar har förändrats bara sedan senaste valet, säger, Demoskops vd, Karin Nelsson.

Projektet avslutas dagen efter valet, när väljarna uttryckt sin vilja, med en specialpodd som analyserar hur det gick och varför.

För den som vill vara med på Town Hall mötet den 24 augusti går det bra att anmäla sig via Kulturhuset Stadsteaterns länk.