Fridtjuv Berg (1851-1916) Foto: Wikimedia

Nyhet Hetsande och hatiska inlägg mot ryska soldater och ryssar i samband med invasionen av Ukraina ska tillåtas på Facebook och Instagram. Expert menar att det kan skada tilltron till yttrandefriheten och spela Putin i händerna.

Enligt uppgifter som Reuters tagit del av kommer Facebook och Instagram att tillåta användare i vissa länder att uppmana till våld mot ryska soldater och ryssar i samband med invasionen av Ukraina. Det kan vara utrop som ”Död åt ryska inkräktare”.

Det handlar om en förändring i Metas, bolaget som äger Facebook och Instagram, hatbrotts-policy. Våldsamma inlägg som annars skulle tagits bort kommer att tillåtas när det rör sig om ryska soldater, dock inte krigsfångar, eller ”ryssar där det står klart att sammanhanget är det ryska invasionen av Ukraina”, skriver bolaget i ett mail till plattformarnas moderatorer.

Det kommer att bli aktuellt i länder som Georgien, Polen, Litauen, Lettland, Rumänien, Slovakien och Ukraina, rapporterar Reuters.

Christer Mattsson, docent vid Segerstedtsinstitutet, Göteborgs universitet, menar att sådana plötsliga förändringar gällande yttrandefriheten kan skada tilltron till den. Han framhåller att det är viktigt att begränsningar i yttrandefriheten alltid, i någon mening, ska vara korrekta. Så många som möjligt ska hålla med om att det är rimligt. Dessutom bör de också vara förutsägbara. Det bör också gälla i det omvända fallet.

– Bolaget har infört en policy som har varit hälsosamt sanerad. Då kanske man ska ta det lite försiktigt innan man svänger om kursen och tillåter uttryck som tidigare varit förbjudna bara för att det pågår en konflikt just nu, säger han och tillägger:

– Det minskar förutsägbarheten och när den minskar gör även tilltron till yttrandefriheten det, och det är alltid skadligt.

Han menar också att det kan leda till hets mot folkgrupp.

– Det handlar om stridsrop mot ryssar på en plattform där människor inte nödvändigtvis är indragna i just striden. Annat än på distans.

Den ryska ambassaden i USA har krävt att Washington stoppar Metas ”extremistaktiviteter”. ”Användare av Facebook och Instagram gav inte ägarna till dessa plattformar rätten att bestämma kriterierna för sanning och ställa nationer mot varandra”, skriver de på Twitter.

Christer Mattsson framhåller att konflikten i Ryssland har många dimensioner. Han menar att en viktig dimension kretsar kring vem som har möjlighet att uttrycka sig i vissa sammanhang. Att ett våldsamt krigsspråk tillåts mot ryssar och ryska soldater kan enligt Christer Mattson spela Putin i händerna.

– De kan peka på att ”de är noga med allt annat, men oss får man säga vad man vill om”.

Han poängterar att det finns exempel när Facebook och Instagram har varit väldigt viktiga i demokratifrämjande syften. Och att det är bra att de har sanerats så att de inte ska missbrukas.

– Men en del i vinsten av deras potentiella demokratifrämjande funktion är att människor litar på att de gränser för yttrandefriheten som finns gäller lika.