Nyhet Flera svenska konton på Twitter har de senaste dagarna stängts av Twitter. De blockade kontona driver alla opinion i skolfrågor. Händelsen har fått utbildningsministern att reagera. Twitter menar att det hela är ett misstag. 

Under onsdagen blev flera svenska konton som driver opinion i skolfrågor blockade av Twitter. Det rör bland annat Tankesmedjan Balans, som belyser nedskärningarna i skolan och i offentlig sektor; grundarna till Balans, Åsa Plesner och Marcus Larsson, som både gjort sig kända för sin kritik av hur dagens skolan styrs ; och flera andra kritiska röster.

Blockade konton på Twitter

 

De berörda användarna kunde läsa att det hade pågått suspekt aktivitet och att deras konton därför stängts tillfälligt.

– Det är lite oroande. Vi har inga andra kanaler och den här typen av problem har vi aldrig haft innan. Det skulle för oss vara ett jättestort problem om kontot inte kommer tillbaka, säger Marcus Larsson som säger att det rör sig om två separata händelser.

Åsa Plesner och Tankesmedjan Balans konton har varit blockade i snart en vecka. Åsas konto kom tillbaka på torsdagsmorgonen, medan Balans fortfarande inte går att komma åt för varken Marcus eller Åsa.

Ministern reagerar

På onsdagskvällen reagerade utbildningsministern Anna Ekström (S). Genom en tweet bad hon Twitter att häva restriktionerna.

»Jag har under lång tid  följt dem och deras tweets om skolor och utbildning och jag skulle uppskatta att få tillbaka dem i mitt flöde.«

Under onsdagen uppmärksammade även Twitter att konton blockats över hela världen. De dementerar ryktena om att det skulle bero på något specifikt ämne som twittrarna valt att skriva om.

Twitters svar på kritiken

 

– Händelsen fick ju många att fundera, för att det främst var personer på »skoltwitter« som är systemkritiska, som ser problem med hur dagens skola styrs, som stängdes. Jag ser ingen stor sammansvärjning bakom det här, men det man kan säga är väl att det är en väldigt specifik bugg som fått kontona stängda, säger Marcus Larsson.

Flera händelser

Trots att microblogg-plattformen sagt sig ha rättat till bekymren så kvarstår det många som fortsatt upplever problem.

 

Åsa Plesner har anmält händelsen till Twitter för att få veta vad problemet är.

– Det är en envägskommunikation och jag vet inte om man kan kräva att Twitter ska svara. Det är lite lustigt med ett företag som miljoner människor diskuterar igenom men som inte går att få tag på.

Flera twitterkonton har som följd av microbloggens agerande tappat alla sina följare. Det har inte drabbat Marcus Larsson. Snarare tvärtom.

– Nej snarare har jag upplevt ett väldigt stöd. Vilket är kul för oss. Vi sitter ju mest bakom en skärm och gnäller och då är det kul att se att gnället är uppskattat.