Foto: Privat/Wikimedia-Gage Skidmore

USA-val 2024 Genom att redan nu tillkännage sin kandidatur till presidentvalet 2024 vill Donald Trump skaffa sig ett övertag gentemot sina utmanare. Men den förre presidentens ställning är försvagad. Det menar statsvetaren Frida Stranne som svarar på tre frågor om Trumps kandidatur. 

Hur kommer det sig att Trump så här tidigt går ut med att han ska ställa upp i valet?  

Det är svårt att spekulera, men det främsta skälet skulle jag tro handlar om att han vill ge sig själv tidsutrymmet att bygga sin kampanj och definiera varför han är den bästa kandidaten. På så sätt vill han försöka skaffa sig ett övertag över kommande och framtida utmanare.

Många av de kandidater i mellanårsvalet som var uppbackade av Trump förlorade. Vad säger det om Trumps ställning i amerikansk politik just nu? 

Hans ställning är helt klart förändrad. Vi ser nu hur personer som tidigare varit nära honom ifrågasätter om han ska leda partiet framåt. Det var ju flera tunga bakslag för Trumps kandidater framför allt när det gäller guvenörsvalen. Men vi ska också komma ihåg att många av Trumps kandidater faktiskt också vann. Det har försvunnit lite i rapporteringen. Det är fortfarande en väldigt stor andel av de som sitter i representanthuset som precis som Trump menar att presidentvalet 2020 var stulet, och än så länge har han starkt stöd bland republikanska väljare

Hur ser du på Trumps chanser att vinna presidentvalet 2024?

Det är helt omöjligt att säga. Det är två år kvar och det ska rinna mycket vatten under broarna tills dess. Men en intressant förändring är att han inte har det här totala stödet längre, utan folk börjar opponera sig. Vi har bland annat sett att ledande republikaner som Mike Pence och Chris Christie har gått emot honom. Samtidigt är Trump en skicklig kampanjmakare och han skyr inga medel för att skapa en berättelse om USA som passar honom. Men det är mycket som spelar in. Först måste han vinna primärvalet. Om han gör det får vi se vem som ställs emot honom och hur ekonomin i landet ser ut då.