Regeringsbildning Talman Andreas Norlén möter pressen på fredagsförmiddagen, efter att Annie Lööf under gårdagen kastade in handduken i regeringssonderingen.

Tre partiledare har sonderat och misslyckats. Innan dess röstades Stefan Löfven (S) bort som statsminister.

Andreas Norlén ser att det finns ett två alternativ framåt. Antingen att han återigen kan ge sonderingsuppdraget till någon av partiledarna, eller ytterligare en statsministeromröstning.

Talmannens bedömning är att ett nytt sonderingsuppdrag ärför vagt och därför föreslår han nu Stefan Löfven till statsministerkandidat för riksdagen att ta ställning till.

– På måndag om en vecka kommer jag att föreslå att Stefan Löfven ska väljas till statsminister, säger Norlén och förslår den 5 december till möjlig omröstningdag.

Norlén vill helst se en statsministeromröstning före budgetomröstningen 12 december.

Stefan Löfven har tidigare har sagt att han inte vill bli presenterad till riksdagen för omröstning om inget stabilt regeringsalternativ finns som fundament, men Löfven ska enligt Norlén ha ändrat sig och står till förfogande för en votering.

Läget är dock fortsatt låst. Andreas Norlén är avvaktande i sina förhoppningar att Löfven skulle godtas av riksdagen.

– Jag kan konstatera att det fortfarande är ett svårt politiskt läge och att det fortfarande finns låsningar, säger Norlén.

Stefan Löfven ska senast den tredje december, då talmannen officiellt nominerar Stefan Löfven till statsministerkandidat, presentera sitt regeringsunderlag.

Andreas Norlén har hittills använt ett av sina fyra försök att presentera ett regeringsalternativ för riksdagen att ta ställning till. Skulle han misslyckas tre gånger till så går Sverige till extraval.

Läs mer: »Viljan är inte tillräckligt stark för att bryta låsningen«

Läs mer: Allt du behöver veta i regeringsbildningen