Bild: Let Ideas Compete/Flickr

Nu står riskkapitalisterna på kö till börsen för att kamma hem miljardvinsterna för sina välfärdsbolag. Försäljningen är möjlig eftersom SD svängde i vinstfrågan.

Sverigedemokraterna gick till val på att kraftigt begränsa vinsterna i välfärden. Dagen industri har under den senaste veckan avslöjat hur näringslivets intensiva lobbying fått partiet av svänga 180 grader. När frågan sent i våras ställdes på sin spets i finansutskottet valde partiet att gå på alliansens linje och stoppa ett vinstförbud.

Nu kan Dagens industri avslöja att SD-svängen var helt avgörande för riskkapitalisternas möjlighet att sälja välfärdsbolagen – och kamma hem miljardvinsterna. Bolagen står nu på kö till börsen.

Capios vd Thomas Berglund bekräftar för DI att utan SD:s omsvängning hade det varit svårt att börsintroducera bolaget.

– Att osäkerheten skingrades var självfallet en viktig förutsättning. Det är klart att det var en viktig signal. En riksdagsmajoritet sa tydligt: vi ställer inte upp på överenskommelsen, säger han till tidningen.

Dagens industri berättar hur Thomas Berglund och Henrik Brehmer, bolagets chef för samhällskontakter, haft flera möten med SD-toppen. Även Nordic capital och företrädare för Attendo och riskkapitalbolaget IK uppvaktade SD.

– Intresset var enormt. Vi fick så många förfrågningar att vi fick göra en kö, säger Peter Ramhorn, SD:s sjukvårdspolitiska talesperson.

För riskkapitalisterna går den nya riksdagsmajoriteten att mäta i kronor. Ju lägre risk desto högre värde på bolagen. Dagens industri har talat med flera av investerarna, däribland Fjärde AP-fonden. De bekräftar att de noga övervägde de politiska riskerna innan de valde att gå in i Capio.

– Det är klart att frågan restes om det här är en för stor risk att ta, säger Peter Colleen som är aktiechef på Fjärde AP-fonden.

Något hände med den politiska risken när SD svängde?

– Så kan man säga, den blev åtminstone inte större, säger han till Dagens industri.