Från presskonferens när nya laguppställningen presenterades. Bild: Anders Löwdin

Socialdemokraterna vill villkora offentliga ersättningar till unga med att införa ett utbildningskontrakt. Det tillkännagav partiet vid en presskonferens på förmiddagen.

Socialdemokraterna vill villkora offentliga ersättningar till arbetslösa unga med att införa ett utbildningskontrakt. Förslaget är en del i partiets vårbudget.
– Det här ger ett ansvar både för den unga och för samhället, sa Magdalena Andersson under presskonferensen.

Förslaget ska gälla för de unga arbetslösa personer under 25 år som inte har en examen från gymnasieskolan. Den unga som ingår kontraktet ska vara garanterad utbildning. Utbildning ska också kunna kombineras med praktik.

Kostnaden för förslaget beräknas till två miljarder kronor. Det tänker partiet bekosta genom att den generella nedsättningen av arbetsgivaravgifter för unga tas bort.

Traineeprogram för unga med gymnasieutbildning
I Socialdemokraternas vårproposition kommer även att ingå ett förslag om att unga arbetslösa under 25 år som har en gymnasieutbildning ska kunna delta i ett traineeprogram. Det ska även erbjudas till arbetslösa personer, upp till att de är 29 år gamla, med en högskoleutbildning. Arbetsgivare som tar in trainees kommer att få ekonomisk ersättning för detta.

Socialdemokraterna kommer att presentera vårbudgeten i sin helhet senast den 2 maj.