foreign and commonwealth office

“Med uttalat stöd enbart från högern i parlamentet blir det svårt för honom att fungera som kommissionär.”

På onsdagen tog Europaparlamentet ställning för den hårt kritiserade maltesen Tonio Borg som ny EU-kommissionär med ansvar för hälsofrågor. Borg fick 386 röster till stöd, medan 281 sa nej. 28 europaparlamentariker la ner sina röster.

Borg har kämpat för skilsmässoförbud och har försökt få Maltas abortförbud inskrivet i grundlagen. Han har också bekämpat homosexuellas rättigheter på bred front.

Omröstningen, som var sluten, blev inte fullt så jämn som många förutsett.

“Högern mot vänstern och mitten. Så ser Europa ut idag. Högern regerar.” skriver europaparlamentarikern Marita Ulvskog (S) på twitter.

På tisdagskvällen meddelade Socialdemokraterna i Europaparlamentet att de kommer att rösta nej till Borg. Tillsammans med den liberala gruppen ALDE, den gröna gruppen och vänstergruppen utgör de 49 procent av Europaparlamentet och hade alla röstat nej hade Tonio Borg blivit svårare att utse till kommissionär. För även om omröstningen bara är rådgivande och kommissionens ordförande José Manuel Barroso kan utse honom skulle Borgs mandat vara mycket svagt om halva parlamentet sagt nej.
– Borg borde avstå från sin kandidatur. Med uttalat stöd enbart från högern i parlamentet blir det svårt för honom att fungera som kommissionär, säger europaparlamentariker Åsa Westlund (S) i en kommentar innan omröstningen.