Foto:Kristian Pohl/ Regeringskansliet/ Aidan Howe

Nyhet Regeringen ser stora risker på spelmarknaden under coronautbrottet. »Det vi ser nu är en farlig cocktail« säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) som föreslår restriktioner för spelandet.

Som Dagens Arena har rapporterat om tidigare ökar coronaepidemin riskspelandet och Spelberoendes Riksförbund har slagit larm. På torsdagen kallar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi till en pressträff med anledning av situationen.

– Den ökade risken för arbetslöshet och den sociala distanseringen skapar en farlig cocktail som ökar risken för spelmissbruk på nätet, säger Ardalan Shekarabi.

Tillfällig förordning om spelåtgärder

Inom kort remitteras därför ett förslag om en tillfällig förordning om spelansvarsåtgärder som innebär restriktioner för spelandet.

Regeringen vill införa gränsen för insättningar till ett spelkonto, där maxgränsen är högst 5000 kronor per vecka och motsvarande förlustgräns ska gälla vid spel på värdeautomater. Förslaget säger också att det ska vara obligatoriskt för spelarna att ange gränser för speltiden vid spel på kasinospel online och värdeautomater, och bonuserbjudanden får uppgå till högst 100 kronor.

Remissvaren ska vara inne senast den 7 maj och den tillfälliga förordningen föreslås träda ikraft den 1 juni och upphöra att gälla vid utgången av år 2020.

Spelinspektionen får utökat uppdrag

Regeringen ger också ett utökat uppdrag till Spelinspektionen, som ska redovisas månadsvis fram till den 1 september i år. I uppdraget ingår bland annat att vidta åtgärder för att väsentligt öka kunskapen hos allmänheten om möjligheten att stänga av sig från spel genom spelpaus.se, stärka tillsynen mot aktörer som tillhandahåller olagligt spel och föreslå åtgärder för att stärka skyddet för konsumenter som satt gränser för sitt spelande.