David Eklind Kloo

NYHET Dagens Arena har en ny medarbetare på ledarredaktionen, David Eklind Kloo. Vi frågade vad han vill åstadkomma med sin penna.

David Eklind Kloo är ny ledarskribent hos oss på Dagens Arena. Vi bad honom presentera sig för de nya läsarna.

– Jag är en bruksortsbo inflyttad i storstadsförort. Akademiker som fick jobb i ett arbetaryrke. Medelålders småbarnspappa. Filosofiintresserad fackombudsman. Bokmal med säsongskort på Djurgårdens hemmamatcher i Allsvenskan. Både och, snarare än varken eller. De senaste tio åren har jag jobbat på Handelsanställdas förbund, främst med samhällspolitiska frågor. Policyutveckling, opinionsbildning, påverkansarbete. Dit kom jag efter en tid som förtroendevald i Kommunal, då jag var anställd som vårdare på en gruppbostad. Dessförinnan pluggade jag, främst humaniora med betoning på filosofi.

Hur har du hamnat hos Dagens Arena och Arenagruppen?

– Handelsanställdas förbund och tankesmedjan Arena Idé har tillsammans initierat ett projekt om arbetets mening. Vad gör det med en människa att i sitt arbete upprepa uppgifter hon upplever som meningslösa? Vilken delaktighet i samhället känner den som inte tycker att hennes arbete gör världen bättre? Hur ser den vars arbete inte är en källa till gemenskap på sin framtid? Dessa frågor ska jag gräva djupare i under ett år på Arena Idé. Samtidigt kommer jag skriva ledare i Dagens Arena och delta i tankesmedjans övriga arbete.

Vad vill du åstadkomma med ditt skrivande?

– Jag vill röra mig vid skärningspunkten mellan politik och existentiella frågor. Hur vårt samhälle fungerar påverkar givetvis våra materiella levnadsvillkor; hur vi har råd att leva. Men det stannar inte där. Organiseringen av vårt arbete och ekonomin definierar vad det är att vara människa i vår tid. I ljuset av klimatförändringarna – då frågan om vad vi gör med våra resurser avgör hela planetens och mänsklighetens framtid – ställs allt på sin spets. Om detta vill jag skriva.