Borgius

Polisen i Stockholm har beslutat att kraftigt öka de inre utlänningskontrollerna. Transitflyktingar kommer att tas i förvar i avvaktan på eventuell avvisning.

Under de senaste veckornas kraftigt ökade inflöde av flyktingar har polisen i Stockholm valt att nedprioritera de inre utlänningskontrollerna. I stället har man prioriterat att ge rätt information och se till att ensamkommande flyktingbarn får rätt hjälp.

Men nu har polisen i Stockholmsregionen beslutat att ändra den taktiken.

– Vi kommer att öka antalet inre utlänningskontroller. Det innebär bland annat att vi kontrollerar människors pass och deras rätt att vara i Sverige, säger polisintendent Kristin Sylten till Dagens Nyheter.

Polisen trycker nu upp information på flera språk där det tydliggörs att den som inte söker asyl i Sverige vistas här illegalt.

Människor utan giltiga handlingar kan komma att fängslas i avvaktan på eventuell avvisning. Potentiellt kan det handla om hundratals personer. De senaste veckorna har det kommit mellan 400 och 900 flyktingar varje dag till Stockholms centralstation.

– Vi gör en bedömning i varje enskilt fall. Barn och föräldrar tas generellt inte i förvar utan kan i stället ställas under uppsyn, vilket innebär att de regelbundet måste anmäla sig på en polisstation, säger Kristin Sylten.