Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

“Detta är någonting ovanligt i svensk politik. Man undrar hur hälsotillståndet inom alliansen är just nu?” säger professor Ulf Bjereld om att uppgifter läckt ut om det pressade samarbetet inom alliansen.

Tidningen Expressen berättar idag om alla turer kring den planerade sänkningen av studiemedel. Ett förslag som regeringen och Fredrik Reinfeldt sedan tvingades backa på. Någon som har insyn i arbetet har läckt information  till tidningen. Något som vi inte är vana vid när det gäller samarbetet i alliansen.
– Detta är någonting ovanligt i svensk politik. Man undrar hur hälsotillståndet inom alliansen är just nu, kommenterar Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Sedan den borgerliga regeringen tillträdde 2006 har partierna i stort lyckats hantera sina tvister internt.
– Oavsett vad som är sant i den här historien så läcker det på ett sätt som det aldrig har gjort förut, Ulf Bjereld.

Han anser att det är ett uttryck för den enorma press som alliansregeringen befinner sig i, med allt sämre opinionssiffror och allt kortare tid fram till valet. En press som också medför att det interna samarbetet havererar.
– Vinnare är de rödgröna och framför allt Socialdemokraterna, säger Ulf Bjereld. Förlorare inom regeringen är å ena sidan Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, å andra sidan Jan Björklund.

I ett större perspektiv är läckan ytterligare ett tecken på att Folkpartiet, och Jan Björklund, tappat utbildningsfrågorna och skolpolitiken överhuvudtaget anser Bjereld. I stället har Moderaterna tagit ett steg framåt och profilerat sig tydligare i de skol- och utbildningspolitiska frågorna.
– Det handlar inte om att köra över Jan Björklund utan snarare om att Fredrik Reinfeldt tar steget fram för att rädda vad som räddas kan, säger Ulf Bjereld.

Grundregeln är att politiska skandaler som drar snabbt förbi inte brukar påverka opinionen särskilt mycket. Men ju mer det läcker ut desto längre kommer frågan att leva kvar och då också skada regeringen mer, anser Bjereld.
– Den här frågan kokar fortfarande inom alliansen och det är ett dåligt tecken inför valrörelsen, avslutar Ulf Bjereld.