Foto: Jaber Jehad Badwan/Wikimedia/Holger Ellgaard/Wikimedia.

Israel Situationen i Gaza förvärras för var dag. Israel har inlett en omfattande markoffensiv och de senaste dygnen har hundratals palestinier dödats i israeliska flygräder. Norska LO har tagit beslut om bojkott mot Israel. I Sverige vill LO dock inte gå så långt. 

Det var med jordskredsseger som norska LO röstade igenom att man ska driva på Norge att införa en internationell ekonomisk bojkott av Israel, om inte ockupationen av palestinska områden upphör senast i september i år. 240 delegater röstade för och 60 emot. Resultatet möttes med stora applåder. Maria Nyberg, internationell chef på LO, var på plats.

– Vi kan konstatera att det fanns ett otroligt engagemang bland kongressdelegaterna där i den här frågan, säger hon till Dagens Arena.

Maria Nyberg. Foto: LO.

 

Det är inte första gången Landsorganisasjonen röstar för en bojkott. Det gjorde man även 2017. Dock inte med lika stor majoritet som i år. Men i Sverige är LO tveksamma till en bojkott av Israel.

– I mångt och mycket delar vi samma ingång som norska LO. Vi har under alla år varit för en tvåstatslösning och sen krigets början har vi fördömt det. Vi har krävt vapenvila, att de fredliga krafterna ska få verka och att Israel ska släppa in det humanitära stödet till Gaza. Skillnaden är att vi inte kräver en total bojkott, utan har sagt att EU ska frysa handelsavtalet med Israel, säger Maria Nyberg.

Kraftfullt vapen

Man har även framhävt att Sverige bör bojkotta varor från illegala bosättare på Västbanken. Något de palestinska fackförbunden bett om stöd i, berättar Maria Nyberg.

Situationen i Gaza förvärras för var dag och nu har Israels premiärminister Netanyahu sagt att deras militär är på väg in i Gaza ”med full kraft”. Kritiken växer från EU men det verkar inte bita. Kan hot om bojkott vara det som får Israel att hörsamma kritiken? 

– Det vet man inte. Det är väldigt få konflikter som jag kan minnas där LO förordat en total bojkott. Det är ett kraftfullt vapen som man inte vet hur det slår. Vi ställer andra typer av krav i den här frågan och man bör kunna föra samtal med alla parter i en sådan här konflikt. Det är inte staten Israel vi riktar kritik mot, utan landets högerregering, säger Maria Nyberg.

Brott mot folkrätten

Hon säger att LO har nära kontakt och dialog med systerorganisationer i både Palestina och Israel. Att man vädjar till israeliska fackförbund att ta avstånd från regeringens politik. LO jobbar inte bara med frågor som rör kriget i Gaza, påpekar Maria Nyberg, utan också med sådant som att många palestinska arbetare inte fått lön på 18 månader.

– Jag tycker att det viktigaste är att Sverige som land är väldigt tydliga med att situationen i Gaza måste upphöra. Man måste sätta politisk press på Israel och den sittande regeringen. Regeringen har blivit lite tydligare i sin kritik och det är bra att det förs samtal om handelsavtalet med Israel på EU-nivå. Men jag tycker att man kan vara ännu tydligare och prata om att det handlar om brott mot folkrätten, säger Maria Nyberg.

Vad gör LO för att sätta press på den svenska regeringen?

– Det vi kan göra är att göra våra uttalanden. Det är generellt svårt att få en dialog med den svenska regeringen i utrikespolitik. Vi väntar fortfarande på att vår utrikesminister ska tacka ja till samtal med LO, det borde ligga i hennes intresse, säger Maria Nyberg.

Om situationen fortsätter att förvärras, kommer LO att överväga att driva på en bojkott?

– Vi kräver redan en bojkott av varor från illegala bosättare och att EU pausar handelsavtalet med Israel. Det är svårt att svara på hur vi kommer att agera om situationen förändras. Vi utvärderar dag för dag. Hittills har vi inte fått krav på det från medlemmar eller förbunden, säger Maria Nyberg.