FOTO: press, Mammifère rêveur/flickr

UPPHANDLINGAR LO-distriktet i Stockholms län har granskat kommuners rutiner för inköp och upphandling. Enligt LO-distriktet finns det påtagliga brister i kommunernas kontroll av leverantörer.

Resultatet bygger på en enkätundersökning som 25 av Stockholms 26 kommuner har deltagit i. Enligt Stefan Hansson, chef på LO-distriktet i Stockholms län, har kommunerna relativt bra koll på de större leverantörerna, men bara hälften av kommunerna uppger att de kontrollerar underleverantörer.

– Man kan förstå de praktiska problemen i att hantera så pass många underleverantörer som det faktiskt är. Men har man hand om miljardupphandlingar finns det ingen ursäkt att inte avsätta en liten del av pengarna till att ha en schysst uppföljningsverksamhet, säger Hansson.

En kommun som inte genomför regelbundna kontroller riskerar att bidra till att skattemedel används fel och att oseriösa aktörer kommer in på marknaden.

– Det leder i värsta fall till ekonomisk brottslighet, att man anställer folk på dåliga villkor, svartanställningar och att pengarna inte går till det de är avsatta till, säger Stefan Hansson.

Av undersökningen framgår också att endast ett fåtal kommuner har politiker som är involverade i merparten av kommunens upphandlingsbeslut. Flera kommuner uppger också att politikerna »kan anses ha begränsad inblick« i upphandlingsprocessen. Detta är något som Stefan Hansson vill se ändring på.

– Jag tror att det finns en stor poäng i att göra politik ut av upphandlingsunderlagen, och att inte bara nöja sig med att det blir rutinmässig tjänstemannavardag.

– I och med att det är fråga om skattemedel så borde man faktiskt lyfta upp upphandlingar till politiska beslut, säger Stefan Hansson.

Baserat på kommunernas svar har LO också tagit fram ett index där kommunernas rutiner och insatser för att kontrollera leverantörer är rankade:Bäst upphandlingsrutiner, enligt listan har Järfälla, medan bottenplatsen intas av Nykvarn.

Placering 2017 (placering 2016 inom parentes)
1 Järfälla (1)
2 Solna (2)
3 Täby (8)
4 Sigtuna (6)
5 Stockholm (11)
6 Lidingö (Deltog ej)
7 Haninge (19)
8 Nynäshamn (14)
9 Sundbyberg (3)
10 Sollentuna (10)
11 Upplands Väsby (12)
12 Södertälje (4)
13 Värmdö (Deltog ej)
14 Österåker (5)
15 Nacka (13)
16 Botkyrka (7)
17 Huddinge (20)
18 Tyresö (Deltog ej)
19 Norrtälje (18)
20 Salem (17)
21 Upplands-Bro (Deltog ej)
22 Vallentuna (9)
23 Vaxholm (15)
24 Ekerö (16)
25 Nykvarn (21)
Danderyd Deltog ej.