Leif Östling (tv), Karl-Petter Thorwaldsson (th) FOTO: press

SKATTEPLANERING Leif Östling avgår som ordförande för Svenskt Näringsliv. Skarp kritik har riktats mot Östlings skatteplanering. Det fokus som finns på hans person kan vara negativt för organisationen, menar han.

– Sveriges företagare måste med full kraft kunna argumentera för ett bättre företagsklimat, där skatter och avgifter är en viktig del, utan att störas av eventuella debatter om min person, meddelar Leif Östling i ett pressmeddelande.

Skarp kritik riktades mot Svenskt Näringslivs ordförande efter att SVT:s Uppdrag granskning avslöjat att Östling undanhållit 30 miljoner kronor i skatt. Pengarna hade placerades placerats i ett bolag på Malta.

– Ja, det finns ju alltid en egoism i det hela. Man frågar sig också: Om betalar man in 20–30 miljoner om året – vad fan får jag för pengarna? sa Leif Östling i programmet.

Ett uttalande som han senare backade från.

Leif Östling hade egentligen mandat till och med maj 2018 men menar att Svenskt Näringsliv behöver en ordförande som kan fokusera på ett »förändringsarbete« inom organisationen.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har tidigare uttryckt att Leif Östling bör betala den skatt som han anser näringslivstoppen är skyldig. Efter dagens besked betonade Karl Petter Thorwaldsson istället Östlings insatser för svensk industri.

– Ingen på den fackliga sidan har krävt Leif Östlings avgång. Han har alltid varit en oerhört värdig motpart, både i sin roll som företagsledare inom Scania i många år, och i den roll som han haft i Svenskt Näringsliv, säger han till Dagens Arena.

Karl-Petter Thorwaldsson instämmer i att det hade blivit svårt för Leif Östling att sitta kvar.

– Det som uppdagades i paradisläckan är oerhört allvarligt. Det är klart att det blir svårt för honom i sin roll i Svenskt Näringsliv att ställa krav på samhället, kommuner, infrastruktur och så vidare, när man ägnar sig åt aggressiv skatteplanering, säger LO-ordföranden.

Någonting olagligt har inte uppdagats kring Östlings skatteplanering. LO kommer i ljuset av detta förnya sina krav på att EU ändrar lagstiftningen för kapitalförflyttningar.

– Det jag tar med mig av det här är att EU kan inte ha en skattepolitik som möjliggör för skatteparadis inom unionen, säger Karl-Petter Thorwaldsson.