Nya arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson hävdar att hon stödjer svensk abortlagstiftning. Men vännen Petra Oscarsson, tidigare redaktör för Ja till livets tidning, säger att hon fortfarande står bakom Ja till livets abortmotstånd.

Nya arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson jobbade i mitten av 1990-talet som informationssekreterare för den abortkritiska organisationen Ja till livet. I slutet av 90-talet lämnade hon sitt uppdrag och satsade på en politisk karriär. Det är oklart om hon fortfarande är medlem i organisationen. På regeringens presskonferens under tisdagen tog Elisabeth Svantesson avstånd från sitt tidigare abortmotstånd.
– Det är en komplex fråga som inte är lika svart eller vit för mig i dag som den var tidigare. Men jag sitter i riksdagen och ställer mig bakom svensk abortlagstiftning, sa hon.

Men enligt Petra Oscarsson, tidigare redaktör för Ja till livets tidning Enim och hustru till riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) som grundade organisationen år 1991, delar Elisabeth Svantesson fortfarande organisationens åsikter i abortfrågan.
– Jag känner henne och jag vet att hon fortfarande delar Ja till livets åsikter, säger hon till Dagens Arena.

Om Elisabeth Svantesson fortfarande är stödmedlem till föreningen, det vet inte Petra Oscarsson.
– Men jag känner ju henne personligen och jag vet att hon delar våra värderingar, säger hon.

Gunilla Gomér som är ordförande för Ja till livet tycker det är roligt att en ”pro-lifeare” blir minister i regeringen.
– Jag är väldigt glad att vi pro-life-politiker i alla led. Det kan vara svårt att göra karriär om man är pro-lifeare. Det är inte riktigt politiskt korrekt, säger hon.

Enligt Gunilla Gomér finns det 18 000 medlemmar i Ja till livet i dag. Hon tror att utnämningen av Elisabeth Svantesson kan ge en skjuts åt rörelsen.
– Jag tror att det kan ge en öppning och att fler vågar vara öppna med sin pro-life-åsikt, säger hon.

Kristina Lindquist, chefredaktör för Ottar säger, är kritisk till Elisabeths Svantessons åsikter om abort.
– Även biståndsministern blev ju entledigad och i egenskap av Ottarredaktör är jag nöjd med att Elisabeth Svantesson inte blev biståndsminister. I biståndsarbetet spelar det ju roll vilken syn man har på sexuella och reproduktiva rättigheter. Det kanske är därför som hon inte heller fått det uppdraget, säger hon.

Dagens Arena har sökt en kommentar från Elisabeth Svantesson.

Fotnot: Ja till livet vill inte förbjuda abort men vill begränsa rätten för kvinnor att utföra abort.