Fredrik Federley. Foto: Centerbilder / Flickr
Fredrik Federley. Foto: Centerbilder / Flickr

Fredrik Federley (C) öppnar för samtal med SD för att säkra majoriteter – samtidigt tillbakavisar han eventuella samarbeten.

Centerpartisten och EU-parlamentarikern Fredrik Federley väntas i dag bli vald till andre vice ordförande i Centerpartiet. I en stor intervju i Svenska Dagbladet säger Federley att det är ”dags att släppa beröringsskräcken med SD”. En eventuell borgerlig regering måste kunna tala med SD för att säkra majoriteter i viktiga frågor.

Vad exakt den formuleringen innebär har varit föremål för diskussion på Twitter under förmiddagen. Federley avvisar där bestämt att han vill samarbeta eller samtala med SD.

På frågan från TT-journalisten Owe Nilsson “Är det korrekt eller inte att du vill söka majoritet i viktiga frågor?” svarar Federley: “Vill inte söka samarbete, vill inte bjuda inte, inte söka överlägga. Hur de röstar”. Owe Nilssons nästa fråga: “Inte samarbeta men säkra majoriteter i viktiga frågor. Förklara gärna skillnaden.” har ännu inte fått något svar.

På Twitter försvarar Fredrik Federley försvarar Decemberöverenskommelsen. Men han är kritisk till diskussionerna efter valet 2010 om att stänga ute SD från riksdagens utskott genom att minska antalet ledamöter. Han är även kritisk till att SD inte bjudits in till Stefan Löfvens migrationspolitiska överläggningar med de övriga partierna.

– Om migrationsfrågan är viktig, så måste man också ta med de partier som finns och har åsikter. För annars behöver de aldrig redovisa några förslag, säger Fredrik Federley till SvD.

– Sverigedemokraterna är en obehaglighet i svensk politik, som vi får dras med. Då får de sitta med runt bordet och lägga sina förslag. Det innebär inte att vi gör som de vill, men emellanåt kan vi komma överens, säger han.