Bild: Flickr/Jeroen Wolfers
Bild: Flickr/Jeroen Wolfers

Barnmorskorna på Danderyds förlossningsklinik gråter av stress. Efter att BB Sophia stängde har trycket på kliniken varit hårt. Nu anmäler skyddsombuden förlossningsavdelningen till Arbetsmiljöverket.

När BB Sophia stängde varnade barnmorskor, oppositionspolitiker och facket för att trycket på de övriga förlossningsklinikerna skulle bli alltför hårt. Ansvarig politiker Ella Bohlin (KD) lugnade Stockholms blivande föräldrar. Fler platser på övriga kliniker och ett listningstak för hur många som får skriva upp sig på respektive klinik skulle lösa krisen.

Under sommaren blev situationen ohållbar på flera kliniker, men särskilt Danderyd, SÖS och BB Stockholm drabbades. För någon månad sedan varnade Dorieth Sone Zidaric, huvudskyddsombud på Danderyds sjukhus, för den ohållbara arbetssituationen. Sedan dess har inget gjorts och nu anmäler man arbetsgivaren till Arbetsmiljöverket, rapporterar Dagens Nyheter.

– Personalen på förlossningen har minnessvårigheter, ont i magen och de gråter. De är också utsatta för en etisk press. Som barnmorska har du en vision av hur en förlossning ska gå till. Du ska finnas till hands för den födande kvinnan. Nu springer man från rum till rum. Det blir som att spela rysk roulette med sin legitimation, säger Dorieth Sone Zidaric, till tidningen.

Birgitta Mörlin, som är överläkare och verksamhetschef på Kvinnokliniken på sjukhuset delar skyddsombudens uppfattning och menar att de gör allt de kan för att förbättra situationen. Men menar att landstingets listningstak hittills varit en tandlös åtgärd. Ella Bohlin slår ifrån sig kritiken.

– Vi har sett att mödravårdsenheterna fortsätter att lista på, fast det är fullt. Därför har vi under hösten gått ut med förnyad information och sagt att så här kan vi inte jobba, säger Ella Bohlin, till DN.