
Arbetsmarknad Med stor majoritet har arbetsmarknadsutskottet i Europaparlamentet röstat för att EU-kommissionen ska införa en begränsning av antalet underleverantörsled. Byggföretagen tycker att en reglering är fel väg att gå.
I veckan röstade arbetsmarknadsutskottet i Europaparlamentet för att EU-kommissionen, som har en pågående översyn och utvärdering av EU:s upphandlingsregler, ska agera för att införa en begränsning av långa underleverantörsled. Förslaget fick stort stöd i utskottet med 38 röster för och 8 emot.
Det var endast två svenska EU-parlamentariker närvarande vid omröstningen, Johan Danielsson från Socialdemokraterna och Hanna Gedin från Vänsterpartiet. De röstade båda för förslaget.

Johan Danielsson arbetar just nu med att ta fram en rapport med förslag på hur man kan gå tillväga för att begränsa antalet underleverantörsled i arbetslivet. Den ska presenteras för parlamentet i sommar.
– Ett sådant brett stöd som förslaget fick i arbetsmarknadsutskottet visar att det bådar gott för rapporten. Det är en positiv signal. Frågan är verkligen på agendan, säger Johan Danielsson till Dagens Arena.
Flera krav
Det var inte bara frågan om att begränsa underleverantörsleden som gick igenom.
– Vi fick stöd för våra tre frågor. Förutom underleverantörsleden ska det inte vara fritt utan obligatoriskt för upphandlaren att ställa sociala krav på företaget. Och alla medlemsländer ska ha ett varningsregister över oseriösa aktörer som misskött sig tidigare, säger Johan Danielsson.
Inspelet från arbetsmarknadsutskottet ska dock först ta sig igenom inremarknadsutskottet. Hur förhandlingen går där är svårt att säga, men Johan Danielsson påpekar att fackliga krav brukar generellt inte få samma gehör där som i arbetsmarknadsutskottet.
– Nu ska inremarknadsutskottet säga sitt, sen förväntar vi oss ett förslag från kommissionen första halvan av 2026, säger Johan Danielsson.
Går emot svenska modellen
Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen, säger att man inte står bakom en begränsning av antalet underleverantörsled.
– Vi förfäktar sedan tidigare varje företags rätt till sin egen affärsmodell. En reglering är inte alls rätt väg att gå. Det skulle hindra arbetsledningssättet i Sverige, enligt den svenska modellen, om man går in och politiskt styr enskilda företags affärsmodeller. Här är det tillåtet att ha så många led du vill, säger hon.

Det har lyfts många gånger att det förekommer missbruk och fusk när leverantörsleden är många, hur tänker ni att man ska komma åt det?
– Jag tror att vi alla är bekymrade över om förekommer fusk mot regelverket och enskilda arbetare råkar illa ut. Vi är helt överens om att vi ska ta kampen mot arbetslivskriminalitet och fusk. Däremot tycker inte jag och Byggföretagen att reglering är rätt väg att gå. Kampen måste föras på ett annat sätt, inte genom att begränsa företagsfriheten, säger Tanja Rasmusson.
Hon framhäver att det redan sker ett strukturerat arbete, i samverkan med arbetsgivare, facket och myndigheter, mot arbetslivskriminalitet sedan flera år tillbaka. Det skulle dock kunna bli bättre och mer effektivt, menar hon.
– Ett bra exempel är att Skatteverket har minskat sina kontroller. De borde öka i stället. Vi kan också jobba mer med personalliggare, id06-kort och gedigna kontroller över att rätt personer med rätt utbildning är på rätt plats. Det är positivt att vi i kollektivavtalet med Byggnads har kommit överens om att det ska finnas biometrisk information på id06-korten, för att säkerställa att rätt personer är på arbetsplatserna, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.