Foto: Magnus Selander

Magdalena Andersson blir ny ekonomisk-politisk talesperson och Mikael Damberg ny gruppledare i riksdagen. Det är två av förändringarna i Stefan Löfvens nya lag.

På en presskonferens efter ett extramöte med Socialdemokraternas riksdagsgrupp i dag, torsdag, presenterade Stefan Löfven sin nya laguppställning.

Som väntat petas Tommy Waidelich som ekonomisk-politisk talesperson. Det uppdraget går i stället till Magdalena Andersson, som i dag arbetar som överdirektör på Skatteverket.

Magdalena Andersson är utbildad nationalekonom från Handelshögskolan och har tidigare varit statssekreterare på finansdepartementet och jobbat nära Pär Nuder och Mona Sahlin.

Tommy Waidelich petas också som gruppledare i finansutskottet och ersätts av Fredrik Olovsson. Eftersom Magdalena Andersson inte har en riksdagsplats kommer Fredrik Olovsson fungera som ekonomisk-politisk talesperson i riksdagen.

Fredrik Olovsson är utbildad nationalekonom och har suttit i riksdagen sedan 2002.

Carina Moberg tvingas lämna sitt uppdrag som gruppledare i riksdagen och ersätts av Mikael Damberg, som de senaste åren varit skolpolitisk talesperson.

Mikael Damberg ersätts i sin tur av den förre skolministern och partisekreteraren Ibrahim Baylan, som gör comeback.

Den mest oväntade utnämningen i Löfvens nya lag är posten som näringspolitisk talesperson som går till Jennie Nilsson. Hon har suttit i riksdagen sedan 2006 och har tidigare arbetat som vårdbiträde och varit aktiv i fackförbundet Kommunal.

Det har spekulerats i att Stefan Löfven ville ge det uppdraget till Sven-Erik Österberg. De planerna ska dock ha stoppats av partiets vänsterfalang.

Ny stabschef efter den kortvariga utnämningen av Urban Ahlin blir Emma Lennartsson, som i dag är chefsekonom för Kommunal.

I övrigt blir Berit Högman vice gruppledare i riksdagsgruppen, Leif Jakobsson ny gruppledare i Skatteutskottet och Gunilla Carlsson ny gruppledare i Kulturutskottet.