Foto: Dagens Arena/Pixabay

Brittisk politik Hur ska man förklara kaoset i brittisk politik och hur kommer det sig att landet nu haft tre premiärministrar på mindre än två månader? Enligt James Savage, ansvarig utgivare för den svenska editionen av tidningen The Local handlar turbulensen framför allt om splittringen inom regeringspartiet Tories. Det säger han i senaste avsnittet av Dagens Arenas podd Magasinet.

Liz Truss blev den mest kortlivade premiärministern i brittisk historia och satt på posten i mindre än två månader när hon tvingades avgå i förra veckan. Den nyvalde partiledaren Rishi Sunak blir nu den tredje konservativa premiärministern på mindre än två månader och den femte på sex år.

James Savage beskriver det som sker i brittisk politik just nu för ”hela havet stormar”.

-Det handlar i grund och botten om Torypartiets splittringar som blivit allvarligare på grund av Brexit. Det handlar om Europa, hur man ser på skattepolitiken och huruvida man behöver värna bidragstagare.

Enligt James Savage handlar det om ett parti med många olika viljor.

-Det finns kanske 12 olika falanger i Torypartiet, det sprider sig till från folk som är vänster i sociala frågor men euroskeptiska till folk som är vänster i sociala frågor och för Europa.  Det är komplicerat och det är svårt för en Torypremiärminister att få igenom ett program när det ser ut på det sättet. Torypartiet innehåller ungefär alltifrån Centerpartiet till Sverigedemokraterna, så man förstår att det blir bråk.

Att Liz Truss tvingades avgå så snabbt berodde framför allt på två saker enligt James Savage.

-För det första var ett grundläggande problem för Liz Truss att hon inte var förankrad i partigruppen. För det andra handlade det om den budget hon lanserade, med stora skattesänkningar. Eftersom den var helt finansierat av lån fick hon inte marknadens förtroende för budgten. Bolåneräntorna steg i höjden och folk fick lånelöften indragna. Det blev en enorm ekonomisk och politisk kris som i mångt och mycket kunde skyllas på Liz Truss budget. Det gjorde till slut att hon inte klarade att vara kvar.

Hur ser det då möjligheterna ut för den nye partiledaren Richi Sunak att ena partiet? James Savage tror att Sunak kommer att kunna lyckas bättre med det än sin företrädare. Men om det räcker till vinst i valet, som måste hållas senast i januari 2025 är tveksamt. Innan Richi Sunka kom till makten låg partiet 35 procentenheter efter Labourpartiet i många mätningar.

-Han kommer att försöka med en mer statsmannamässig, tjänstemannamässig stil. Att bygga ett rykte om att vara kompetent för att åtminstone göra förlusten 2024-2025 mindre smärtsam, säger James Savage.

Ni kan lyssna på hela avsnittet här eller där poddar finns.