Det var inte bara tv-historia som skapades när Maud Olofsson klev fram ur Aktuellts kuliss. Möjligen bevittnade vi hur ”alliansens moder” återkom som dess baneman, skriver Eric Sundström i en analys.

Gårdagens ”intervju” – det handlade snarast om förnekelseteater – med Maud Olofsson i SVT:s Aktuellt kommer att gå till historien. Alla jämförelser med Bosse Ringholms katastrofala presskonferens om Riksrevisionsverkets generaldirektör Inga-Britt Ahlenius 1999 faller platt. Gårdagen var så mycket allvarligare.

Då handlade det om ett förordnande. Nu om en affär på nästan 100 miljarder. Då var det en tvist mellan två personer. Nu pinkar en före detta vice statsminister på grundlagen genom att prioritera Aktuellt framför KU. Då var det en finansminister som betedde sig taffligt. Nu kan en hel regering falla.

Stormar blåser också upp snabbare i dagens medieklimat där Twitter exploderar i realtid, jämfört med en presskonferens i internets barndom. Så när ”intervjun” med Olofsson var över sträckte sig en och annan borgerlig kampanjstrateg troligtvis efter whiskykaraffen. Själva grundfrågan är nämligen alltjämt obesvarad, trots att Aktuellts programledare ställde frågan åtta gånger: Informerade Olofsson statsministern om Nuonaffären innan köpet?

I en tidigare Ekot-intervju har Maud Olofssson som bekant klargjort att Fredrik Reinfeldt ”såklart” informerades innan köpet av Nuon. I KU har Reinfeldt förnekat detta och hävdar att han fick kännedom om köpet först när det blev offentligt.

Ord står mot ord och kvällstidningarnas murvlar kommer att jaga Olofsson tills hon har svarat. Hennes Nuonaffär kostar varje svenskt hushåll 25 000 kronor. Personligen tjänade hon 1,7 miljoner kronor om året när den urusla affären genomfördes. I dag sitter hon i statliga LKAB:s styrelse och erhåller en kvarts miljon kronor i årsarvode. Sveriges skattebetalare och väljare ska självfallet erhålla ett svar.

Att Olofsson kom till Aktuellt-studion utan att säga ”nej, jag informerade inte Reinfeldt personligen” får en uppenbar konsekvens för regeringen. Nuon-såret höll faktiskt på att läka, men är nu vidöppet igen. Olofssons arroganta uppträdande är genuint dåliga nyheter för en regering som vill bli vald en tredje gång med ”förtroende” som ett av få kvarvarande trumfkort.

Kanske kommer framtida valanalyser av ”supervalåret 2014” att förundras över hur Maud Olofsson plötsligt dök upp i Aktuellt och förorsakade en ”trippelstöt”: Centern tappar ytterligare några väljare och blir därför utan mandat i valet till Europaparlamentet. Den negativa spiralen fortsätter och gör att partiet precis hamnar under fyraprocentsspärren till riksdagen. Det innebär i sin tur dödsstöten för allianssamarbetet.

Och då blir slutet likt ett antikt grekiskt drama: Politikern som bildade alliansen i sitt hem och iklädde sig rollen som dess moder trädde fram ur Aktuellts kulisser som dess baneman.