Omkring 500 deltog i en flashmob för att protestera mot våldet under de regeringskritiska manifestationerna i Chile.

NYHET Filmklippet med det chilenska kollektivet Las Tesis protest mot sexuellt våld och våldtäkter under de regeringskritiska protesterna i Chile har spridits brett över världen. På måndagskvällen deltog omkring 500 personer i en svensk version.

London, Berlin, Paris, New York. Det är bara några av de städer där det har arrangerats egna versioner av det chilenska konstkollektivet Las Tesis flashmob, det vill säga en blixtdemonstration där en grupp människor samlas, gör något oväntat en kort period och därefter skingras. I det här fallet en koreografi och en vers benämnd »un violador en tu camino« – »en våldtäktsman korsar din väg«, som är en reaktion på rapporter om hur kvinnor trakasserats och våldtagits under de regeringskritiska protesterna i Chile. Enligt en rapport från National Human Rights Institute har fler än 70 sexualbrott som begåtts av myndighetsföreträdare anmälts.

På måndagskvällen arrangerades samma flashmob på Sergels torg i centrala Stockholm.

– Vi gör det här för att vi vill visa världen vad som händer i Chile – ett systematiskt, politiskt, könsbaserat våld som pågår mot de som protesterar, säger Estefania Castellon-Egana.

– Det rapporteras om både våldtäkter och sexuella trakasserier mot kvinnor. Rörelsen vi gör i koreografin, där vi sätter oss på huk, kommer av rapporter från chilenska tjejer och kvinnor som gripits av polis och tvingats ta av sig sina underkläder och huka sig ner. Förnedring, det är vad det handlar om, säger Catherine Cardenas.

Catherine Cardenas och Estefania Castellon-Egana från Döttrar för internationell solidaritet som arrangerade protesten i Stockholm. Foto: Anna Wikström

 

De är båda aktiva inom den partipolitiskt oberoende, feministiska föreningen Döttrar för internationell solidaritet som bildades i Stockholm i samband med att massprotesterna i Chile inleddes i början av oktober. De omkring 15 personer som arrangerat manifestationen i Stockholm har nått ut via ett Facebookevent där över 1 000 personer anmält intresse och 519 personer angett att de deltagit.

– Vi är väldigt glada över att så många kom trots att det är så kallt. Vi har haft manifestationer varje vecka sedan protesterna började i Chile och har känt ett stort stöd. Men det har varit väldigt tyst från utrikesminister Ann Linde och regeringen. Sverige måste vakna, vår regering måste visa tydligt att de inte accepterar de brott mot mänskliga rättigheter som sker i Chile, säger Estefania Castellon-Egana.

Den svenska versionen av Las Tesis flashmob leddes av trummor och visselpipor. Foto: Anna Wikström.

 

Enligt rapporten från National Human Rights Institute i slutet av november har minst fem personer dött och 2 300 skadats under protesterna i Chile, varav 1 400 fått skottskador. Chilenska åkagarmyndigheten har fått 1 100 anmälningar om tortyr och annan grym eller förnedrande behandling.

Amnesty hör till de organisationer som riktat skarp kritik mot de chilenska säkerhetsstyrkorna under president Sebastián Piñeras för ett ”onödigt och kraftfullt våld i syfte att skada och bestraffa demonstranter”.

För Döttrar för internationell solidaritet kommer protesterna med sin bas i Sverige inte att upphöra förrän situationen i Chile uppmärksammas.

– Vi kommer att fortsätta tills vi blir hörda och den svenska regeringen protesterar, säger Catherine Cardenas.

Filmklippet med den svenska versionen av Las Tesis flashmob hittar du här!

Här kan du se Las Tesis flashmob på Youtube