Ledare

Ledare

Borgerlig dogmatism i staden

Fredrik Reinfeldt, Per Schlingmann och Anders Borg fortsätter arbetet med att få moderaterna att framstå som ett pragmatiskt och förändringsbenäget parti. Men oavsett hur mycket de ändrar sin retorik, kommer de aldrig ifrån den praktiska politik som drivs ute i landet. Speciellt kommer de tre herrarna alltid att ha Stockholmsmoderaterna flåsandes i nacken. Huvudstaden används nämligen som ett skyltfönster och här bedrivs mörkblå, "riktig", moderat politik.

Björn Elmbrant
Ledare

Högerns kulturkamp

I fredags beslutade Statens Kulturråd att ge fortsatt ekonomiskt stöd till tidskriften Mana. Det är en seger för yttrandefriheten och för idén att staten ska stå som en garant för mångfald i opinionsbildningen. Men frågan är hur långt denna seger räcker. För debatten om stödet till Mana har inte sprungit fram ur omtanke om hur skattebetalarnas pengar används. Nej, debatten om Mana är ett av flera tecken på att alliansen försöker överföra den danska högerns "kulturkamp" till svensk mark. Genom att trycka tillbaka och skrämma kulturens utövare, vill man få till ett värderingsskifte.

Ledare

Grattis! Nu fördjupar vi utanförskapet!

Någon begåvad kampanjmakare inom det kristdemokratiska partiet har köpt domännamnet www.familjen.nu. Här kan man läsa om den kristdemokratiska familjepolitiken men framför allt kan man gratulera vänner och bekanta till den kristdemokratiska familjepolitiken. Vårdnadsbidrag kommer att erbjudas föräldrar i Sverige från 1 juli i år, så absolut: Grattis! Nu inför vi vårdnadsbidrag! Eller kanske: Grattis! Nu inför vi försämrad kvalitet i förskolan. Grattis! Nu inför vi ökad segregation!

Ledare

Kristdemokraternas fantasivärld

Göran Hägglund (kd) är tydlig: han tänker som socialminister inte göra det möjligt för ensamstående kvinnor att få rätt till assisterad befruktning. I hans värld är det att kränka barns rättigheter. Kristdemokraterna är blinda för alla familjekonstellationer som inte följer det traditionella mönstret. De enda barn vars rättigheter inte kränks är de som växer upp i kristdemokraternas älsklingsprojekt: kärnfamiljen med biologisk mamma, biologisk pappa och barn.