SVT har inlett en granskning av friskolorna och vinsterna. Vinsterna i välfärden har som helhet varit en stridsfråga det senaste året och lär fortsätta vara det både på Socialdemokraternas kongress i april och under hela valrörelsen 2014. Måndagens reportage visade hur Jan Walthers skolkoncern försatt en av sina skolor i konkurs bara ett halvår innan ett stort antal av skolans elever ska ta studenten. Samtidigt har han haft en vinstutdelning på 17 miljoner kronor (mellan 2003 och 2008) och en vinst på 56 miljoner mellan 2001 och 2008 (efter finansnetto).

Beskedet om att skolan lägger var det vad som mötte eleverna den första dagen efter jullovet. Skolan läggs ner samtidigt som Jan Walthers skolkoncern som helhet går fantastiskt bra och han plockar ut miljonvinster ur vad som i grund och botten är skattepengar.

De som argumenterar för att vinstbegränsningar är det som skulle kunna leda till att skolor stänger har en poäng vad gäller att en del skolor skulle få en annan huvudman om vissa av de vinstdrivande företagen tappar intresset. Men ska debatten föras seriöst måste man vara medveten om att den risken föreligger också i dag, vilket Jan Walther (med flera) bevisar.

Skolinspektionen är tydliga med just det när generaldirektören Ann-Marie Begler intervjuas i Aktuellt. Aktuellts programledare ställer frågan:

Många nior som ska välja gymnasieskola och föräldrar till elever undrar hur man ska veta om skolan man väljer finns kvar om tre år?
– Det kan man kanske aldrig riktigt veta. Det är så att vi har en marknad av skolor. Friskolor och kommunala skolor. I det systemet ska föräldrar och elever navigera och hitta rätt. Det man kan göra som förälder är att sätta sig in så långt som möjligt i ekonomi och verksamhet.

Det är ingen sensationell nyhet. Vi vet att det är så. Men det ofta bort i vinst- och skoldebatten, alltför ofta. Skolinspektionen säger att de inte har resurser som räcker till mer än att granska alla skolor var femte år. De hoppas att sajter som Svenskt Näringslivs initiativ ska guida. Men Dagens Arena har visat att den missar, eller väljer bort, extremt många av de kvalitetsmått som är centrala att känna till för att kunna göra ett informerat val.

Så om man hamnar fel då? Om friskolan plötsligt lägger ner ett år innan du tar studenten, för att de inte gör tillräckligt mycket vinst på skolan? Vem får ta smällen?
– Det är naturligtvis så att det är eleverna som kommer i kläm, förklarar Skolinspektionens Ann-Marie Begler i SVT.