ledare Det är svårt att se en enda anledning till att inte applådera Malmös försök att få stopp på de dödsskjutningar och grova vålds- och vapenbrott som plågar staden.

Förra året skrev SvD om den amerikanske kriminologen David Kennedy som besökte Malmö där han föreläste om metoden GVI (Group Violence Intervention, gruppvåldsintervention på svenska).

Metoden går ut på att identifiera och ringa in den begränsade skara grovt kriminella som finns i ett område, att få dem att se hur deras gärningar påverkar deras eget och sina närståendes liv och att erbjuda hjälp för att de ska kunna börja ett nytt liv utanför kriminaliteten.

Vanligt polisarbete hjälper inte för att komma åt gängkriminaliteten, menar David Kennedy och trycker på vikten av att allmänhet, polis och sociala myndigheter samarbetar.

I måndags höll Malmöpolisen pressträff för att berätta om den GVI-influerade satsningen Sluta skjut som nu ska testas för att komma åt de grovt kriminella. Det är ett tvåårigt projekt där polisen, kriminalvården, Malmö stad och civilsamhället i samverkan med Brottsförebyggande rådet ska arbeta med att både sätta hårt mot hårt, men också med att visa att det finns en utväg ur kriminaliteten.

Det sker genom att punktmarkera några få utvalda kriminella i taget. Genom en så kallad »call-in«, en gruppintervention, tydliggörs det att den grupp som tex står bakom nästa skjutning kommer jagas med alla resurser tillgängliga. Samtidigt erbjuds stöd från socialtjänsten och civilsamhället.

Samhället tolererar inte våld, »vi vill inte att du ska dö, vi vill inte att du ska döda«, sammanfattades Malmös budskap till de kriminella under presskonferensen.

Det är under all kritik att Studio Ett på Twitter påar sitt inslag med en både förminskande och felaktig beskrivning.

I USA har metoden resulterat i 63 procent färre mord bland ungdomar och 42 procent mindre skjutningar i Stockton till exempel.Men Sven Granath, kriminolog och analytiker hos polisen, som intervjuas i Studio Ett poängterar att metoden visserligen har fungerat i USA, men att det är svårt att veta om det kommer att fungera i Sverige. Polisen måste också göra fler vapenbeslag och klara upp de mord som begås, säger han.

Allt detta har han rätt i, men det är svårt att se en enda anledning till att inte applådera Malmös försök att få stopp på de dödsskjutningar och grova vålds- och vapenbrott som plågar staden. GVI är en metod som förfinats under många år i USA och som förberetts av svensk polis och andra myndigheter under lång tid för att nu testas på svenska förhållanden.

Med detta i åtanke är det under all kritik att Studio Ett, vars intervjuer i inslaget är relevanta och sakliga, på Twitter påar sitt inslag med den både förminskande och felaktiga beskrivningen med »Glada klistermärken, armband och hashtaggen #slutaskjut, det ingår i Malmöpolisens nya metod för att stoppa skjutningarna i staden«.

Förra veckan skedde ett första call-in i Malmö dit tio från frivården hade kallats, varav nio kom, där stadens nya piska och morötter presenterades. Av dessa nio ville sex stycken ha hjälp efter mötet. Att det satsas resurser på att få slut på skjutningar och det dödliga gatuvåldet är varken ett jippo, en kampanj eller ett ytligt sociala medier-fenomen. Det är livsnödvändigt.