Hur mår egentligen Folkpartiet? Jonna Sima har tagit tempen på regeringens liberala patient.

De senaste tre åren har Fredrik Reinfeldt frågat hur Socialdemokraternas ”regeringsalternativ” kommer att se ut. Sedan ett bra tag tillbaka har de rödgröna partierna ett försprång i opinonen på drygt tio procent. Centerpartiet och Kristdemokraterna har under mandatperioden legat och kippat efter luft vid fyraprocentsspärren. Nu ser även Folkpartiet ut att göra ett opinionsmässigt svanhopp.

”Det är väl en risk om man har två patienter som ligger i respirator att man inte ser patienten bredvid som står och hostar blod. Och det är det som händer just nu, man ser inte Folkpartiets kris därför att kriserna i KD och Centern skymmer Folkpartiets problem.” Så drastiskt beskrev Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, krisen för Jan Björklunds liberaler i Sveriges Radio tidigare i år.

Enligt sajten Svensk Opinion.nu, som sammanställer statistik över de senaste opinionsmätningarna från Demoskop, Ipsos, Novus Opinion, Sentio Research, SIFO och United Minds för respektive parti, har Folkpartiet i dag 5,9 procent av väljarstödet. Framtidsutvecklingen pekar inte heller uppåt – snarare tvärtom.

Folkpartiet har länge haft skolan som en fredad zon. Men med sjunkande resultat och lärarkriser har Moderaterna känt sig tvungna att omfamna även skolfrågan. Vid partiets Sverigemöte tidigare i år beslutades det att skolan – tillsammans med ekonomin och jobben – står på Moderaternas topp-tre-lista inför valet.

Socialdemokraternas allt mer oförblommerade flörtar med Folkpartiet har ständigt viftats bort av Jan Björklund, som till och med lovat att ett S-samarbete är uteslutet. Men vad som i stället ser ut att bli allt mer troligt är att han inte får sista ordet i den frågan. Ett partiledarbyte hägrar i horisonten.

I onsdags publicerade Folkpartiets hemsida resultatet av ett provval bland partimedlemmarna i Stockholms stad. Där fick EU-minister Birgitta Ohlsson fler röster än Jan Björklund – 603 röster mot 481.

Folkpartiets socialliberala sida – med Birgitta Ohlsson, Erik Ullenhag, Cecilia Malmström, Maria Arnholm och Cecilia Wikström i spetsen – växer sig allt starkare. Alltmedan Björklunds mer hårdfört liberala falang förlorar mark.

Reinfeldts krav på besked kring oppositionens regeringsalternativ har av naturliga skäl tystnat. Arbetslinjen har inte bara ökat sjuktalen i befolkningen, även hans regeringskamrater har tagit stryk. Frågan är om också Folkpartiet kommer att sluta sina dagar i respirator eller om de inom kort tillför nytt blod för att komma på fötter.