I går publicerade finansminister Anders Borg (M) och utrikesminister Carl Bildt (M) en debattartikel i den tyska dagstidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung. I artikeln lägger de ut texten kring vad Europa bör göra i rådande krisläge. Några axplock:

  • Skattehöjningar (men inte inkomst- eller företagsskatter)
  • Utgiftssänkningar
  • Höjd pensionsålder
  • Minskade möjligheter till förtidspensionering

Debattartikeln handlar egentligen i huvudsak om vilka stater som ska få vara med och bestämma när krishanteringsbeslut ska fattas i EU. Borg och Bildt vill sitta med vid bordet och vill undvika att euroländerna bestämmer för mycket utan att fråga övriga medlemsstater. Det är en inte helt okänd åsikt och kanske inte så oväntad.

Men åter till axplocken. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) deklarerade i sin regeringsförklaring att inget av ovanstående är på gång i Sverige. Att i rådande politiskt klimat argumentera för att pensionärerna ska få mindre vore inte särskilt klokt.

Men under kvällen hände det ingen hade trott skulle ske i Danmark – regeringspartiet Venstre, som gick till val på höjd pensionsålder och avskaffad efterlön, gick framåt i valet. Visserligen gick regeringskollegorna Konservative Folkeparti och stödpartiet Dansk Folkeparti bakåt, så regeringsmakten går Venste ur händerna. Men ändå, höjd pensionsålder en valvinnare? Vad pågår, och när får vi se det i svensk politik?

Reinfeldt skickade upp ett par testballonger om pensionsåldern i Almedalen i juli, men debatten dränktes i spekulationer om jobbskatteavdraget. Borg, på väg in i Moderaternas partistyrelse, har vid flera tillfällen luftat att Sverige i framtiden behöver se över pensionsåldern. Konkretion kring frågan saknas dock.

I någon mer eller mindre avlägsen framtid kommer debatten förr eller senare till svensk politik. Kanske när regeringens utredning Översyn av pensionsrelaterade åldersgränser och möjligheter för ett längre arbetsliv jobbat på ett tag. Eller kanske när de politiska ledarna i EU:s medlemsländer i sin desperation att hitta vägar ur ekonomisk kris samlas till gränsöverskridande finanspolitiska beslut. I den diskussionen har den svenska regeringen tydliggjort sin ståndpunkt.