Skyll inte rasismen på antirasisterna

Dela

Att be människor vara tysta inför en växande extremhöger är sanslöst.

Sverigedemokraternas EU-valvaka jublade när framgångarna för den franska Nationella Fronten redovisades. Vi talar alltså om ett parti vars grundare och EU-kandidat Jean-Marie Le Pen varnar för en ”demografisk befolkningsexplosion” och säger: ”Herr Ebola skulle kunna lösa det där på tre månader.”

Den europeiska fascismen blir allt mer ogenerad i takt med sina framgångar. Sverigedemokraterna är inget undantag. Den falska nolltoleransen mot rasism gäller uppenbarligen inte deras egen valvaka.

När det sedan visar sig att Sverigedemokraterna ökat i EU-valet sprider sig åsikten att antirasismen är problemet. Präststudenten Christoffer Abrahamsson skriver till exempel i Aftonbladet: ”När antirasismen blir elitistisk, en klubb för inbördes beundran och tävling i populism så kommer den aldrig nå syftet som eftersträvas.”

På vilket sätt är det elitism, populism och inbördes beundran när Sverige ser sin största antirasistiska folkrörelse sedan apartheidtiden? När vanligt folk vänder ryggen mot rasismen i tusental kan rasismen omöjligt vara deras fel. Det säger sig självt att den slutsatsen är orimlig.

De europeiska exemplen förskräcker. I länder där de etablerade partier har valt att härma rasisterna istället för att ta avstånd från dem har rasisterna lyckats betydligt bättre än i Sverige. Brittiska UKIP fick 27,5 procent, Dansk Folkeparti 26,6 procent och Front National 25,4 procent i EU-valet. De blev störst i respektive land.

På vilket sätt menar de svenska skeptikerna till aktiv antirasism att sådana resultat skulle vara bättre? Att be människor vara tysta inför en växande extremhöger är sanslöst. Att sluta försvara människovärdet och demokratin måste vara uteslutet.

Sverigedemokraterna fick 9,7 procent och vann två mandat i EU-parlamentet. Det är allvarligt. Men vem vet vilka siffror SD hade nått om inte den svenska antirasistiska folkrörelsen hade vuxit sig så stark det senaste halvåret? Det har stoppat rasismen från att bli rumsren.

Även gårdagens siffror från SCB måste tolkas som att protester faktiskt hjälper. Sverigedemokraterna backar med 1,2 procent på ett halvår och skulle förlora sin vågmästarroll om det vore val i dag – eftersom de rödgröna enligt undersökningen har egen majoritet.

Liberala debattörer som Expressens Ann-Charlotte Marteus var redan innan valdagen ute och kritiserade antirasismen. ”Kampen mot rasism och intolerans tycks på flera håll ha övergått i hjärnfeber. Det är en intolerant sjukdom som hotar demokratin”, skrev hon.

Jämfört med valet 2010 har Sverigedemokraterna tagit flest väljare från Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna. Om svenska liberaler vill stoppa SD borde de lära av den antirasistiska folkrörelsen istället för att försöka skuldbelägga den.

Kanske är det inte protesterna mot SD som är de liberala debattörernas verkliga problem. Kanske försöker de bara stoppa den antirasistiska rörelsen eftersom de själva inte är en del av den. Allt som förknippas med vänstervågen ses helt enkelt som dåligt – även när människor tar aktiv ställning mot rasism.

Mycket ska man höra innan öronen ramlar av, brukar det heta. När receptet mot rasismen blir att vanligt folk ska sluta försvara människovärdet och demokratin borde öronen ha ramlat av för länge sedan.

45 kommentarer

  1. joakim - 27 maj, 2014

    Hur ska ”EU-mysarna” hantera SITT parlament, som fyllts på med rejäla skopor mörkblå/bruna inslag? Svenska demokrater, som inte tog med EU-valsedlar ens med tång, ansvarar inte för vad ”mysarna” ställt till med. De som naivt trodde på freden/antinazismen kanske får annat att tänka på framöver,,?

    • Betty - 20 juli, 2016

      $0–Listening to Cayelin talking about the beautiful timing of Jupiter expanding the seed point of the June 5th Venus/Sun coisnuctnon.Pricelesj: Noting that the Sabian symbol for the 16 Gemini seed point is:A woman activist in an emotional speech dramatizing her cause

    • J’ai parfois été déçue par des produits Guerlain, mais à chaque fois que je vois leurs packagings, j’ai envie de craquer. Sortir un Rouge G de son sac pour se remaquiller est un geste tellement élégant !

    • http://www./ - 15 november, 2016

      faysal aslan diyor ki:08,03,1977 doğumlluyum 16,02,1993 ssk.lı oldum 12,06,1997 tarihinde omurilik ameliyatı geçirdim %100 çalışma gücümü kaybetim 1999.tarihinde malülen emekli oldum .18,07,2011 tarihinde tekrar rapor istediler hastahaneye sevk ettiler daha sonra bize dediler raporun cevabı 2,ay içiğnde cevap.sonra çalışabilirsin cevabı geldi .2,kiloyu bile taşıyamıyorum koltuk deynekle yürüyorum mağdurum .1828 gün primim var yardımcı olursan beni çok mutlu edersin

  2. Thomas - 28 maj, 2014

    ”Liberala debattörer som Expressens Ann-Charlotte Marteus var redan innan valdagen ute och kritiserade antirasismen. ”Kampen mot rasism och intolerans tycks på flera håll ha övergått i hjärnfeber. Det är en intolerant sjukdom som hotar demokratin”, skrev hon.”
    Vettig kommentar. På samma sätt som denna länk till SvD: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/nej-svenskarna-ar-inte-rasister_8930490.svd
    Förmodar att Åsa också ställer upp på definitionen från Kärrtorpskravallerna om att hugga någon i ryggen med en kniv enbart är ”antifascistiskt sjävlförsvar”. Mannen med kniven lyckades dock inte övertyga rätten om det.

    • Caro - 20 juli, 2016

      I really co’dnlut ask for more from this article.

  3. dangerous beans - 28 maj, 2014

    Eftersom debattörer i Sverige inte fattar att det inte rör sig om rasism så kommer man omöjligt att vare sig förstå eller analysera utvecklingen på ett korrekt sätt. Konservativa britter anser att pösmunkarna som med moralistisk överlägsenhet fnyser åt ”rasisterna” gör detta för att de är betydligt rikare än ”rasisterna” och dessutom har möjlighet att ytterligare förstärka sin ekonomiska standard genom att utnyttja det stora utbudet av billig arbetskraft som den stora invandringen ger. (I Sverige förstärkt genom rot &rut.)
    Le Pen vann inte valet pga rasism o homofobi. Hon vann för att hon lovar skydd av fransmännen mot globalisterna. Stängda gränser handlar i första hand om skyddstullar mot låglönekonkurrens.
    I Sverige koncentrerar sig vänstern på ökad invandring, men när de lägger ner i Långshyttan är det knäpptyst (utom från greider som sitter ensam o gnäller i Falun). Så vad ska komma i stället för de produktiva jobben? Assistensjobb? VAD ska betala dem? Eller kanske mer toastädning? Kommunernas befolkning minskar. Öka invandringen! Men vad ska de jobba med…?

    • Håkan - 28 maj, 2014

      Vad ska dom försörja sig med är den frågan som ingen talar om,och att detta driver ner löner för den vanlige arbetaren bekommer ju inte politikertoppen och dom välutbildade delen ,att den som är utan jobb o försörjning hittat andra sätt är ju ingen nyhet,
      Om man väljer att blunda o låtsas att problem inte finns,kan man inte heller göra nåt åt dom
      Totalt fri rörlighet är en utopi,människan är för egoistisk o revirkänslig för det,
      Ex Baltstaternas sönderfall,Tjeckoslavakien mfl
      Den stora Draken är finansiella sektorns totala frihet med vettlösa kriser som följd av deras girighet.

  4. Sture - 28 maj, 2014

    Det är helt riktigt, det som Åsa skriver i artikeln. Rasism, fascism och nazism, ska bekämpas hårt i alla lägen. Annars får vi ett Europa, som påminner om Tyskland på 1930-talet. Jag är beredd att göra allt vad som står i min makt, för att förhindra det.

    Redan nu finns militära träningsläger i Europa, som accepteras och påhejas av t..ex Gyllene Gryning i Grekland, och Jobbik i Ungern. Så fort vi ser något liknande i vårt eget land, bör vi med starka och gemensamma krafter, förhindra det.

    Att bara så och se på, duger inte. Nu krävs kraft, mod och styrka, inte flathet och ”blanda inte in mig”-mentalitet.

    • Dangerous Beans - 28 maj, 2014

      Det finns inga problem med nazister. Lika lite som det finns problem med militanta islamister. Och om man istället för att för att yla rasist så fort en Sd:are frågar ”vad ska invandrarna jobbar med?”, koncentrerade sig på att bedriva en aktiv närings-, regional- och arbetsmarknadspolitik (vilket KANSKE är möjligt utan stängda gränser) så skulle Sd krympa till samma storlek som svp.

      Men att förvänta sig att folk ska acceptera att de ska få det sämre, och framförallt att deras barn får det sämre, är inte en framgångsrik politik.

      Och även om man inte förstår hur ekonomi fungerar så borde en socialdemokratisk chefredaktör kunna göra detta enkla ideologiska test: gynnar en viss politik kapitalisterna? Då är den dålig för arbetarna.

      Vid förra sekelskiften var kapitalisterna starka nationalister – och arbetarna svarade med ”internationell solidaritet” i ett försök att INTE mörda varandra på slagfälten. I dag säger EU’s teknokrater ”vi ska vara solidariska”, vilket hittills har betytt att EU’s arbetarklass har betalat bankerna och dessutom fått sänkta löner genom östutvidgningen av EU. Frankrikes arbetare är mycket kloka som röstar på Fronten.

    • Kent - 28 maj, 2014

      Jag håller med dig Sture. Att titta på utan att reagera kraftigt mot vad vi nu ser ske i Europa är skamligt.
      Det märkliga är att de länder som drabbades hårdast av nazismens härjningar under kriget på 30-40-talet och blev lyckliga av hjälpen de fick för att slå ner det vidriga som då skedde, är nu de länder där nazismen blommar som mest och har fått sitt starkaste fäste.
      Att som Nationella Frontens ledare i Frankrike säga att befolkningsexplosionen med invandring kan vi lösa med Ebola, ett virus som tar död på folk, är riktigt vidrigt.
      Hoppas att det bara är en trend som snabbt tar slut.

  5. Leif Mohlin - 28 maj, 2014

    Jag läste också denna artikel i AB – och tycker han har en stor poäng som i princip går ut på att inte bjuda rasisterna genom att ge dem möjlighet att bli martyrer. Synd att du inte argumenterar utan markerar att han har fel.
    Du påstår att det är tack vare motståndet som de fått så många röster, men jag kan inte se så många argument. Från ett lite kritiskt perspektiv kan det lika gärna vara så att det är motståndet som givit dem ett argument extra. Det här är ett dilemma och Abrahamsson sätter fingret på en viktig del i processen. Den här artikeln bara bekräftar det. Synd

  6. Lennart Andersson - 28 maj, 2014

    SD får inte sin näring av att det sveper en rasistisk våg över landet utan för att det finns ett gigantiskt missnöje med samhällsutvecklingen. Då uppstår populistiska partier. Tyskland var inte mer rasistiskt på 30 talet än något annat europeiskt land men hade drabbats hårt av Versaillefreden och senare börskraschen. Man upplevde att de demokratiska partierna inte levererade någon framtid. Hitlers hat mot judar delades inte av folket, tvärtom judarna var välintegrerade i det tyska samhället och var dessutom mindre än en procent av befolkningen, utan det var förändring man ville ha och Hitler lovade förändring. Precis som Le Pen, UKIP och SD gör.
    Om man inte fattar detta så blir det katastrof, för om den antirasistisk rörelsen tror att man kan skrämma bort väljare från SD så har man för det första fel och om man nu skulle ha rätt så uppstår snart nya populistiska ickedemokratiska rörelser baserad på religion, kommunism eller annan skit vi inte vill ha i ett upplyst samhälle.
    Nä, det som behövs är att det stiger fram en unik politiker i sverige som börjar lyssna på folk och framförallt på de som tycker att varken de själva eller landet har någon framtid. För det är alltid de som blir offer för populistiska partier. Fast, då kommer debatten tvingas handla om hur vi stoppar kriminalitet, landsbygdsdöden, avindustrialiseringen, ghettofieringen, segregationen m.m. Frågor som tyckareliten på Stockholm söder inte tycker är skoj och som inte ger proffsdebattörer på Expo något levebröd.

    • Mårten Karlsson - 28 maj, 2014

      Din problemanalys tror jag inte att någon invänder emot. Att mittenpolitiken inte förmår att hantera många av de avgörande problemen i vår samtid. Miljö, fördelning, de återkommande ekonomiska kriserna, avsaknaden av en landsbygdspolitik etc. Men gör du det inte allt för enkelt i din fortsatta analys? Om människor önskar sig förändring så finns det ju alternativ som inte har samma koppling till fascistiska rörelser som SD har. Det är fullt rimligt och välkommet att människor protestera mot SD som i stort kan beskrivas som ett fascistiskt parti.( http://www.dn.se/debatt/sverigedemokraterna-ar-ett-fascistiskt-parti/ ). Eller vad skulle alternativet vara? Själv är jag rätt skeptisk till din önskan om den ”unika” politiker som ska träda fram och ställa allt till rätta. Det är ju så det historiskt sett ut när de totalitära regimer, du tar avstånd från, griper makten.

      • Henrik - 28 maj, 2014

        Man kan inte säga att SD eller Dansk Folkeparti är ett fascistiskt parti genom att hänvisa till Arnstad. Hans förtroende i den frågan är för låg.

      • Dangerous Beans - 28 maj, 2014

        Borgligheten står alltid nära fascismen. Därför kan inte en borgare byta till kommunisterna om han är missnöjd med samhällsutvecklingen.

        Ex: Primo Levi skriver hur det var viktigt att koncentrationslägerfångarna arbetade. Men eftersom nazisterna ansåg att ”arbete förädlar”, så fick de inte göra några vettiga uppgifter. (Senare under kriget var de ju tvungna att användas som slavarbetare, men i början var arbetet straffbetonat: gräv ett dike – fyll igen. Detsamma gällde i de engelska ”workhouse”. Och i svenska FAS3.) De flesta borgare tycker att man ska inte bara få kvittera ut bidrag – work for welfare. Därför kan de omöjligt tänka sig ett radikalt vänsteralternativ – medan fascismen står dem faktiskt ganska nära. Skillnaden mellan FAS3 och koncentrationsläger (där ju de flesta faktiskt INTE var utrotningsläger utan just arbetsläger) är en gradskillnad – inte artskillnad.

        Vänsterns lösning är ju bl.a. avskaffandet av ränteavdragen. Detta skulle leda till mer ekonomisk rättvisa – och en kraschad bostadsmarknad = de flesta borgare skulle personligen bli mycket hårt drabbade. (Sen att våra barn i framtiden skulle få lättare att skaffa bostad är ju inget som en borgare bryr sig så mycket om. Eller att det är orättvist att en familj som tjänar 2 mille, bor i en kåk för 8 mille får MER stöd av samhället än en ensamstående morsa som jobbar deltid i vården. En borgare tycker inte alls det är orättvist: de betalar ju skatt! Och nu får de något tillbaka!) Nåväl, då är den fascistiska lösningen enklare. Den kommer inte att kosta något.

    • K Ritiker - 28 maj, 2014

      ” Hitlers hat mot judar delades inte av folket, tvärtom judarna var välintegrerade i det tyska samhället…”

      Antisemitism var en stapelvara i tysk (och annan europeisk) politik sen åtminstone slutet av 1800-talet. Sen håller jag med om att en majoritet av tyskarna förmodligen inte var rabiata judehatare, men antisemitismen var knappast något marginellt fenomen och att de tyska judarna var välintegrerade verkar inte ha rått bot på det.

    • Ördög - 29 maj, 2014

      Håller med.

  7. Anna Thilén - 28 maj, 2014

    Är det inte naivt att tro att man kan få bukt med de negativa verkningar globalisering medfört genom att stänga sina egna gränser?
    Som om problemet fanns på individnivå. Eller grupp av individer.

    • Lars Olov - 28 maj, 2014

      Jag tror att de flesta som röstar på tex SD och Danskt Folkeparti inte vill stänga sina egna gränser. Utan vad det handlar om är att de anser att gränserna inte ska vara öppna för allt.
      Den frågan har många bottnar och finns inte bara i Europa. I USA pågår nu en debatt om utlänska flygbolag ska få bedriva flygverksamhet i USA och i så fall på vilka villkor. Flygbolaget Norwegian köpte nyligen en helsida i Washington Post för att publicera en annons som var ett inlägg in den debatten. Kritiken mot öppna gränser kommer inte bara från höger utan ibland även från vänster.
      Problemet kan mycket väl handla om en grupp individer. Om en eller flera grupper av individer som är organiserade i aktiebolagsform kommer från ett låglöneland (Norwegians piloter ska ju inte vara anställda i Norge) och bedriver flygtrafik i USA med dumpade priser som de kan ha på grund av dumpade löner så påverkar det givetvis den amerikanska flygmarknaden.
      Jag säger inte att de som vill stoppa Norwegian och andra från att flyga inrikes USA har rätt. Men jag har förståelse för att det tycker som de gör eftersom det kan leda till att deras och många av deras vänners jobb försvinner för alltid

    • Latasha - 20 juli, 2016

      Whoa. It’s like reading about my stupid brain. Well not stupid, you know what I mean. Even as I’m typing this I’m listing in my head the things I have to get done tonight for school tomorrow, plus pack lunches and fill out forms for the kids. Ridluuiocs.

    • prednisone - 18 augusti, 2016

      That’s a slick answer to a challenging question

    • http://www.onlinekredit.tech/ - 22 oktober, 2016

      well such 'small hiccups' by mother nature keep reminding this 'man', that enough is enough,but seeker and plunderer that he has become NOW,he ignores these hiccups and has disaster management thing up his sleev,money and effort that needs to go in for long term measures like reducing the carbon and other prints are going nowhere and am told that till 2025 this is going to go on like this with no possible reductions,by then may all will be too late…thnx Bob,

    • http://www./ - 5 november, 2016

      Un cordial saludo, quiero saber si el dia miercoles 10 de Octubre, aplica la promocion del pasaporte a $15.000, y de ser posible me regalara mas informacion al respecto para ir al parque dicho dia  

    • meteoalarm.eu - 7 november, 2016

      Well, constant writing, socializing, finding backlinks continuously, writing, writing, emailing, optimizing, promoting, and so on and so forth will eventually pay off. For some, in 2-3 months, for others in 7-8 months.It’s both luck and hard work.

    • That’s really thinking at a high level

  8. Hasse - 28 maj, 2014

    Efter finanskris följer arbetslöshet och politisk radikalisering. Borgerliga människor går till höger och arbetarklass till vänster. Så har det varit förr.
    För att vänstern ska få framgång gäller det i första hand att skapa jobb och försvara de jobb som finns. Då måste socialdemokratin se till att lämna mittenpolitiken och göra detsamma som man gjorde efter 30-talskrisen och efter kriget – nämligen driva keynesiansk ekonomisk politik och släppa slapp nyliberal politik. Så bekämpas högerradikalism bäst.
    Det duger alltså inte att socialdemokratin fortsätter som man gör nu. Tänk på att allt ansvar egentligen vilar på socialdemokratin och fackföreningsrörelsen för att vi ska få en god utveckling i landet.

  9. Christoffer Abrahamsson - 28 maj, 2014

    Hej Åsa!

    Jag blev precis tipsad av en kompis om att jag blivit omnämnd i denna krönika. Först vill jag tacka dig för att du sakligt ifrågasätter mina ställningstaganden och åsikter. Att bli ifrågasatt kan leda till att en utvecklas.

    För min del är antirasismen inte ett problem i sig och jag hoppas inte det uppfattas så vid en läsning av min debattartikel. Jag menar däremot att vissa metoder måste få ifrågasättas. Själva ”vända-ryggen-mot-SD” ser jag som ett bra sätt att protestera, utan att hata. Rubriken på min debattartikel valdes av AB, och trots att jag gav dem förslag på andra rubriker önskade de ha kvar rubriksättningen.

    Jag menar att vi inte ska vara tysta inför rasismens framfart i vårt land. Vi ska ta aktivt avstånd, protestera och demonstrera. Men jag tror inte att vi ska rensa bort rasisterna från våra gator, att vi ska bekämpa deras hat med hat etc. Jag har ägnat och kommer fortsätta ägna mig åt att försöka bryta rasismen genom att möta rasisten. (Ett par vänner som röstat SD har dessutom ändrat sig efter samtal från mig).

    Självklart står jag upp för alla människors lika värde och för demokratin. Men jag menar att även en rasist har ett människovärde. Därför är det deras åsikter, den ideologi som de är bärare, som jag vill bekämpa. Jag kommer aldrig bli tyst – men jag samtalar hellre än skriker.

    Vänliga hälsningar!
    /Christoffer Abrahamsson, präststudent

    • Nils Pettersson - 28 maj, 2014

      Hej Christoffer,
      jag bemötte också din artikel för jag tyckte det lite där som jag inte riktigt kunde försonas med. Exempelvis hur du beskriver rasisters levnadsvillkor. Jag tycker det är lite förenklat att hävda att rasister alltid är arbetslösa, oroliga och fattiga stackare stackare i utanförskap samtidigt som antirasisterna beskrivs som en sorts elit.

      Så enkelt är det ju inte. Men läs hellre hela min text så slipper jag förklara här.

      Mvh/ Nils Pettersson

  10. Sven - 28 maj, 2014

    Rätt många har tröttnat på den mediala retoriken kring begrepp som rasism – rasifiering – antirasism m fl. Dessa upprepas ju i media med en druckens envishet. Exempelvis ska Ring P1 ha ett tema om dessa ting nästa vecka.
    Vad jag saknar hos antirasisterna är en analys av hur och varför rasismen har ökat så kraftigt under senare år, eller åtminstone ett försök till debatt. Några har i den här tråden pekat på en mer aktiv arbetsmarknadspolitik och undvikande av lönedumpning; detta har ju S fört fram på senare tid vilket är bra. Jag tror att det är en nödvändig väg att gå. Så gjorde segrarmakterna efter andra världskriget, under parollen Full sysselsättning. Händelserna i Tyskland förskräckte. Den vägen är inte gratis utan kommer sannolikt fordra en skattehöjning eller andra kostsamma åtgärder som finansiering. Låt oss kalla sådana kostnader för den demokratiska kostnaden, priset för att minska de stora friktioner som följer av den ökande globaliseringen.

    • /L - 28 maj, 2014

      Det kostade inget att ha full sysselsättning efter andra världskriget, tvärt om. Det är för att samhället är så mycket rikare nu som vi har råd att ha så många arbetslösa och utanför. Detta accepteras förstås lätt av eliten dels tjänar de på detta och hela kostnaden läggs på löneslavsklassen där nere.
      .
      Tony Benn
      If you can have full employment killing Germans …
      ”Well, before the Great Depression, the gamblers ran capitalism and brought the economies down. And what happened? The war followed the Great Depression. In war you mobilize everything. Governments tore down the railings in Britain and America to make bullets. They rationed food, they conscripted people, and they sent them to die. The state took over.
      .
      And after the war people said, “If you can plan for war, why can’t you plan for peace?”
      .
      When I was 17, I had a letter from the government saying, “Dear Mr. Benn, will you turn up when you’re 17 1/2? We’ll give you free food, free clothes, free training, free accommodation, and two shillings, ten pence a day to just kill Germans.”
      .
      People said, well, if you can have full employment to kill people, why in God’s name couldn’t you have full employment and good schools, good hospitals, good houses?
      And the answer was that you can’t do it if you allow profit to take precedent over people. And that was the basis of the New Deal in America and of the postwar Labor government in Great Britain and so on.”
      http://bilbo.economicoutlook.net/blog/?p=25857

  11. Ahmed - 28 maj, 2014

    Tråkigt att du själv inte lyckas komma fram till orsaken till deras framgångar

  12. /lasse - 28 maj, 2014

    Lite märkligt är det, här förs en politik som är till förfång för väldigt många och när detta leder till att de röstar på icke önskvärda partier som är rasistiska uppstår ett problem. Om nu folk inte gjort detta utan förnöjsamt godtagit den förda politiken som gör det sämre för dem så hade inget problem funnits?

  13. /lasse - 28 maj, 2014

    Nog har det relativa större betydelse än det absoluta.

  14. Timo - 28 maj, 2014

    Ett lågt valdeltagade var avgörade för att de bruna fick så stor andel av rösterna. Jag tycker faktiskt att ett val inte borde godkännas om inte en majoritet av de röstberättigade har röstat. Helst skulle procentsatsen vara betydligt högre än 50%, kanske 60% eller mer. Då skulle valresultatet bättre spegla vad medborgarna egentligen vill. Det skulle också ställa större krav på partierna. Ett icke godkännt val skulle alltså gå till omval.

  15. Viktor - 28 maj, 2014

    Citatet om Ebola är en lögn, finns inga bevis att någon har sagt detta. utan det har spridits av en vänsterjournalist i Frankrike som sen vänsterjournalister i Sverige har översatt efter eget tycke. Lägg upp bevis om detta istället för att sprida lösa rykten.

  16. Nils Pettersson - 28 maj, 2014

    Tack för bra artikel. Jag reagerar också på dessa uppmaningar till tystnad och förståelse: http://nilspettersson.nu/ar-det-elitistiskt-att-vanda-ryggen-mot-rasismen/

  17. Johan - 28 maj, 2014

    Problemet som jag upplever det är att antirasiströrelsen inte bemöter rasismen med kunskap utan med ”Håll käften, du är rasist” vilket bara bekräftar SD’s världsbild som sanningssägare som tystas av etablissemanget. Några faktiska motargument mot SD’s politik kommer aldrig fram, istället får SD en ovärderlig uppmärksamhet och spridning av sin politik som dom aldrig kunnat åstadkomma på egen hand. Utan antirasiströrelsen hade SD aldrig varit så stora som dom är. Antirasiströrelsen framstår dessutom som odemokratiska när man med aktioner stör eller stoppar SD’s möten.

    Invadrings- och integrationsfrågor är mycket komplexa och SD erbjuder en enkel och svart-vit lösning som är helt uppåt väggarna fel. Deras påståenden måste dock bemötas med kunskap och inte skällsord. En person som blir kallad rasist kommer knappast att ändra uppfattning. Att vända ryggen till Jimmy Åkesson eller skrika ”inga rasister på våra gator” ger knappast hans åhörare och anhängare någon anledning att ifrågasätta sin politik, sina argument eller sin världsbild, snarare tvärt om.

    Kan man föra en debatt kring invandrings- och integrationspolitik, om hur vi ska tillvara på den resurs och de möjligheter invandringen ger så kommer SD att självdö. Tyvärr dränks den debatten av skällsord, visselblåsare och antirasister utan sakargument.

    • Candie - 20 juli, 2016

      It’s a relief to find sonmeoe who can explain things so well

    • Mi unisco al coro di chi si complimenta. Che dirti? Ci voleva questo sito, che mettesse insieme tante opinioni diverse e valutazioni personali, e sono contenta che ci abbia pensato tu!

  18. joakim - 28 maj, 2014

    ”Röstarna” får själva ansvara för sitt numera otäckt mörkblå/bruna EU-”parlament”, den demokratiska halvan som vände ryggen åt det hela har inget med detta att göra. De betackade sig helt enkelt för sådana sammanhang, lite som när andra svinat rejält i sina bostäder: den byken är deras alldeles egen att försöka tvätta, lycka till..

  19. Torkel på Reimersholme - 29 maj, 2014

    Nä, vi skyller istället på samhällsutvecklingen, oansvariga politiker och vänstervinklad journalistkår.





Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

En ny Samhallsklass

Blogg › De är 20 000 nu. Och de är på väg att bli fler. De packar din mat och städar flygplatser. De långsammaste är för länge sedan bortsållade. I en verksamhet med avkastningskrav kan det krävas att du jobbar 17-timmarspass. Välkommen till det nya Samhall. 938facebook: 875 twitter: 63

Hanna Cederin: Vänstern har svar på hedersförtrycket

Debatt › Bara en progressiv och antirasistisk vänster har trovärdighet i frågan om hur kvinnor som utstår våld i hederns namn ska ges stöd och möjlighet till ett fritt liv, skriver Hanna Cederin, Ung Vänster. 0Inga delningar

Uppluckrad migrationslag splittrar alliansen

Nyhet › Regeringen vill luckra upp den tuffa migrationspolitiken som slår hårt mot ensamkommande. Johanna Jönsson (C) ser det snarast som ett försök att tysta den massiva kritiken mot hur ensamkommande behandlas.  0Inga delningar

Rut-avdraget slår alla rekord

Nyhet › Halveringen av rut-avdraget har slagit hårt mot branschen, larmar Almega i dag. Men Skatteverkets siffror ger en annan bild. Aldrig någonsin har så många köpt rut-tjänster till så höga belopp av så många utförare under en oktobermånad. 0Inga delningar

Varför tillåts nazister marschera på våra gator?

Ledare › Det är hög tid att myndigheterna visar att de tar hotet från organisationer som Nordiska motståndsrörelsen på allvar.  0Inga delningar

Vårt gemensamma tillhör medborgarna – inte företagen

Ledare › Vem som ska bestämma och styra över välfärdens resurser är vår tids stora ideologiska konflikt.  0Inga delningar

95 procent av partibidragen till M och SD är hemliga

Nyhet › M och SD tog emot 18 respektive 19,5 miljoner i partibidrag förra året. Men 95 procent av bidragen redovisas i en klumpsumma – därmed går det inte att spåra var pengarna kommer ifrån. Nu föreslår en utredning skärpta krav.  0Inga delningar

Måste ta emot 39 nyanlända – per dag

Nyhet › Med två månader kvar har 67 av landets kommuner tagit emot hälften eller färre av de nyanlända som de ska enligt lag. Stockholms stad måste ta emot 39 nyanlända per dag för att hinna ikapp – en bra bit ifrån de två per dag man tagit emot hittills. 0Inga delningar

S-toppar ratar Moderaternas bud om vinster i välfärden

Nyhet › En uppgörelse med allianspartierna utan vinstbegränsningar är oacceptabelt, anser ledande socialdemokrater. »Jag ser gärna en överenskommelse som begränsar vinster, främst inom skolan«, säger Karin Wanngård, kommunalråd Stockholm. 0Inga delningar

Facken oense om vinster i välfärden

Nyhet › LO kan tänka sig vinstförbud i skolan medan Kommunal inte vill göra skillnad mellan olika välfärdstjänster. Samtidigt har de två lärarfacken vitt skilda åsikter i vinstfrågan.  0Inga delningar

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

Därför går det bra för Sveriges Trump

Blogg › Bert Karlsson använder också Trumps framgångsrecept. 0Inga delningar

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt

Nyhet › För att råda bot på den ojämlika hälsan satsade landstingsalliansen på hälsomottagningar i socialt utsatta områden. Nu lägger man ner verksamheten. »Människor kommer inte få den vård de behöver«, varnar sjukgymnasten David Sweet. 0Inga delningar

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Vinster i välfärden

JonasVlachos

Skolforskare: Friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger systematiskt eleverna högre betyg i matematik jämfört med resultatet på nationella proven. »Den enklaste förklaringen är att friskolor har starkare incitament att sätta högre betyg«, säger skolforskaren Jonas Vlachos.  0Inga delningar

Bild: stock.xchng

Här fick 100 procent av eleverna högre betyg

Nyhet › Flera fristående gymnasieskolor ger varenda elev högre betyg i vissa matematikkurser jämfört med resultatet på nationella proven. En av dem är Thoren business school. »Eleverna är värda exakt det betyg de får«, säger rektor Catarina Altbom. 0Inga delningar

friskolor

Friskolor betydligt mer generösa med mattebetygen

Nyhet › Elever i fristående gymnasieskolor får oftare ett högre betyg än vad de presterat på nationella proven. Särskilt stora är skillnaderna i matematik, visar Dagens Arenas granskning. 0Inga delningar

95 miljarder gick till vinstdrivande välfärdsbolag
Seko Sthlm: LO måste stå fast vid att stoppa vinster i välfärden
 

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Redaktionen


Nina Brevinge

Pisa: Elever med utländsk bakgrund presterade bättre

Att antalet elever med utländsk bakgrund blivit fler har inte påverkat årets Pisa-resultat negativt jämfört med 2012... 0Inga delningar

Veckans graf: Nästan var femte pensionär under EU:s fattigdomsgräns

Stor brist på sjuksköterskor och lärare


Kent Källqvist

Palestina firar jul i terrorns skugga

I dag hade de tre vise männen inte kommit fram till Jesusbarnet i Betlehem. 0Inga delningar


Vesna Prekopic

Nu måste skolan prestera i jämlikhet

Dags att lägga Pisa-paniken åt sidan och börja jaga jämlikheten i skolan lika högljutt som man jagat elevernas resultat. 0Inga delningar

Överskatta inte Pisa

Ett år med andrum


livbeckstrom

Facktillhörighet ska inte avgöra rätt till heltid

Heltidsjobb saknar skydd i lagen, säger AD i en ny dom. Därmed kan arbetsgivarna strunta i turordningsreglerna när de hyvlar bort tid... 0Inga delningar


hannafinmo

Alliansens svek mot pensionerna

Tjänstepensionen är helt avgörande för att många människor ska få en pension som går att leva på... 0Inga delningar

Anställningsstöd är inte företagsstöd

Någon som är förvånad att mammor jobbar deltid?


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

  • pengaropolitik
    annons_julkap_2016
    Arena_banner_nyhetsbrev