Foto: Cato LeinFoto: Cato Lein

Isabella Iverus: Frilansare förväntas vara tacksamma för slavkontrakt

Dela

Avtalen för frilansare är ett tecken på en allt mer fragmentariserad arbetsmarknad där var och en ska vara sin egen lyckas smed. 

»För det redaktionella material som omfattas av dessa avtalsvillkor förvärvar företaget full nyttjanderätt, i alla kanaler. Företaget har, utöver att använda materialet inom sin koncern, också obegränsad rätt att vidareförmedla materialet till samtliga verksamheter inom företagsgruppen och använda det på alla sätt. Den avtalade ersättningen är att se som enda ersättning för dessa rättigheter.«

När avtalet dyker upp i mejlkorgen tror jag först att det är ett skämt. Men det är det inte. Nej, här har storbolagen satt sin välavlönade anställda att betala dyra jurister för att göra mig till livegen. Som om jag, som f-skattare och redan marginaliserad vad gäller samhällets gemensamma trygghetssystem, skulle behöva ännu sämre villkor.

Min första impuls är förstås att slänga det så kallade avtalet. Men det här är faktiskt allvar. Stora mediabolag har skickat ut det här till hundratals frilansar. Ensamföretagare utplacerade på redaktioner bland anställda eller på egna små kontor. Så här vill de alltså behandla sina hårt arbetande och toklojala uppdragstagare.

Vad har den enskilda individen att sätta emot?

Väldigt lite. Det gör något med oss människor att inte höra till, inte ha trygghet. Plötsligt tar rädslan över och trots att vi kan googla oss till de flesta bokslut med några knapptryck, vågar vi inte säga ifrån. Ingen vill vara besvärlig på en arbetsmarknad där fler vill in än vad det finns plats för.

Men den här typen av avtal är också ett tecken på en mycket större och farligare förändring. Nämligen en fragmentariserad arbetsmarknad där var och en ska vara sin egen lyckas smed. Genom att outsorca yrke efter yrke urholkas villkoren för alla arbetstagare. Det är en smygväg för företagen att strunta i sitt sociala ansvar och på så vis öka de egna vinstmarginalerna.

Så här inför en begynnande avtalsrörelse är den här vetskapen enormt viktig. För det sorgliga är att utvecklingen har gått många fackförbund helt förbi. De flesta har valt att ensidigt satsa på sina kärnmedlemmar, de som redan har kollektivavtal. Men ingen verksamhet är starkare än sin svagaste länk.

Få för den här gruppens talan – den som ibland kallas för prekariatet. Namnet härstammar från ordet prekär. Det är för att vi – för jag hör absolut dit – ofta befinner oss i en så besvärlig situation. Och även om många periodvis tjänar bra är få försäkrade, har svårt att få sjukpenning, och nästan ingen kan se fram emot en trygg ålderdom.

Det hejdar inte de flesta debattörer från att lyfta fram friheten och att många själv valt att jobba på det här sättet, när man talar om F-skattare. Ja, det är så klart! Om alternativet är att vara arbetslös.

Men värst tycker jag kanske ändå att det totala ointresset från mina anställda kollegor är. De som går med på att skicka sådana här avtal och sedan går och hämtar barn på samma förskola där min son en gång gick. De som jag minglar med och som säger ”så här mycket betalar vi för det” och sedan säger en skitsumma. Och när jag är besvärlig (läs vill ha betalt för mitt arbete) ringer de istället min frilanskollega och anlitar hen under stort hemlighetsmakeri.

I grunden är vi väl alla lika rädda. Det är bara att konstatera att det är via kollektiva krafter som det här går att ändra på. Därför är det hög tid för facken att ta tag i frågan om kollektiva avtal även för uppdragstagare.

Jag slänger avtalet. River det i små delar. Förresten kan ingen kalla det här för ett avtal. Det rätta ordet är slavkontrakt. Ett avtal är en överenskommelse mellan två parter, där båda vinner på samarbetet. Men jag ser inget i denna skrivning som gynnar mig.

Nu blir jag väl arbetslös igen för att jag säger sanningen. Men det skiter jag i. Med ett sådant ersättningssystem som föreslås i avtalet ovan kan jag ju i alla fall inte betala räkningarna. Då kan jag hellre ligga på soffan och käka praliner (i storpack från Lidl). Det bör jag ha råd med.

Det är precis då jag minns den där slogan, från högerspökena. »Det ska löna sig att jobba.« Ja just ja. Det var så det var! Ja, det tycker jag också. Verkligen.

Isabella Iverus, frilansande redaktör och journalist

15 kommentarer

 1. Lars Henriksson - 29 januari, 2016

  ”An injury to one is an injury to all” är ett talesätt som används i den hårt ansatta fackliga rörelsen i USA. Samma sak gäller här. Varje gång en person, grupp av anställda eller bransch tvingas acceptera sämre villkor innebär det en ökad press på alla andra. Därför är det en av fackets viktigaste uppgifter att hålla samman oss alla och slåss mot osäkra anställningsvillkor. Oavsett bransch, i bilindustrin där jag arbetar, handlar det bland annat om att bli av den institutionaliserade osäkerhet som bemanningsföretagen utgör. Jag har en krönika om detta i GP (där liknande villkor för frilansare drevs igenom i fjol). http://www.gp.se/kulturnoje/1.2972689-henriksson-i-arbetsmarknadens-fransiga-ytterkant

 2. Christina Falkengård - 29 januari, 2016

  Tyvärr är det inte bara journalister …
  Handels villf rysa ingångslönerna för butiksanställda. JA det är självklart. På listor över de som tjänar bäst finns det alltid några, om inte många, ICA-handlare. Så man förstår ju hur synd det är om den sorten.

 3. Siv Öberg - 29 januari, 2016

  Du sätter ord på allt jag själv känner!
  Frilansjournalist sedan 90-talets början…

 4. Per Erik Tell - 29 januari, 2016

  Jäpp. Vet vilket avtal du menar. Jag slängde det också. Skulle inte falla mig in att skriva under.

 5. Mors lilla Olle - 29 januari, 2016

  Nu finns inte FAS 3 längre, men skulle ni hamnat där så skulle slavkontrakt bara vara förnamnet på en åtgärd som förminskar och utsätter den enskilda för enorma påfrestningar.

  Men jag blir alltid upprörd över denna typ av avtal eller kontrakt som artikeln pekar på.
  Tänker, finns det fortfarande livegna 2016.

 6. Karolina Olson Haglund - 29 januari, 2016

  Jag har frilansat i mediabranschen i över 20 år (som stylist och fotograf) och insåg för ett tag sedan att mitt arvode är lägre nu än 1996… Med tanke på att boendekostnaderna i Stockholm har fördubblats på 20 år så rimmar det inte riktigt.

 7. Eva - 29 januari, 2016

  Vad som slår mig först är hur flata våra representanter och även deras anlitade jurister är. De talar om ”fulkontrakt” och ”superdåligt” avtal, men verkar helt maktlösa när medlemmarna körs över.
  Betyder upphovsrätten ingenting?
  Kan man med kontrakt köra över den?
  Kan man genom utpressning – skriv på om du villa jobba för oss – tvinga folk att lämna över vad som är deras?

 8. Fred - 29 januari, 2016

  Ersättningsnivåer är en sak. Men att en kund inte vill betala flera gånger för en produkt, och nyttja den som den vill, är väl självklart. Eller?

  • roger schederin - 29 januari, 2016

   hej fred
   förstår att du tycker det är konstigt att en kund ska betala fler gånger för en produkt , det kan tyckas vara så med copyrightlagen, vilket jag förstår att en slutkund inte förstår meningen med.
   Tänker inte här förklara hela copyright-andemeningen utan istället förklara vad som är en av de allvarligaste sakerna med dessa avtal .
   Förlagen vill kunna sälja bilder samt text till tredje part dvs tex ett förlag i tyskland som publicerar bilder tagna för tex Året Runt i Sverige .
   En sak som tyska förlaget skall betala för till oss fotografer reportrar som gjort jobbet . Samt till förlaget som ofta äger en del i en bild-text byrå som i dagens fall säljer materialet på en 50% basis dvs 50% till fotograf / reporter och 50 % till bild / textbyrån Så funkar det idag fair deal.
   MEN det finns material som EJ FÅR säljas vidare tex människor på bilderna vill bara figurera i tex ÅRET RUNT men dessa människor hamnar tex på bild med text och namn i en Engelsk skandaltidning , vilket gör att fotograf och reporter blir stämda av den personen som trodde hon skulle berätta sin historia i familjetidningen Året Runt , här får fotografen och reportern böta alt sitta i fängelse medan förlaget som sålt materialet till den engelska tidningen går fri.
   Detta gör att det är rent livsfarligt att skriva på dessa fulavtal.
   Hoppas detta löser lite av dina frågor .
   mvh Roger Schederin studio lighthouse.

 9. Björn Egertz - 29 januari, 2016

  Det här har pågått sedan facket svek sina medlemmar (de som inte var fast anställda) med att stillatigande se hur bemanningsföretagen, ägda av Bonnier, Schibsted och Mediakompetens (Proffice?), utnyttjade alla som gick på 11 månaders LAS-kontrakt.

  Jag gick ur SJF eftersom de inte lyfte ett finger för att hindra den här utvecklingen. Har sedan dess också slutat helt som journalist och jobbar nu med yrkesutbildning istället.

  Bra skrivet Isabella. Kämpa på.

  Hälsningar Björn.

 10. Cecilia Österberg - 31 januari, 2016

  Jag tror att dagarna som fotograf är räknade. Som det står i kommentarerna ovan så är det lägra arvoden nu än någonsin. Det är svårt att få ihop till lönen. Biltullarna, parkering, försäkringar, boenden etc går upp men arvodena ner. Jag har frilansat sen 1989 och brukar tänka på att om man hade varit anställd hela denna tiden hade man nog haft en riktigt bra lön och jobb nu.. miss..
  Bara att kämpa på och hitta på något annat att göra, det är min tanke om det hela i alla fall. Jag skriver inte på något slavkontrakt…..

 11. goran - 6 mars, 2016

  Det är snarare att det finns för många journalister relativt behovet som gör att det finns gott om egenföretagare (frilansare) i journalistkåren. Ett skäl till att det är gott om journalister är att allmänhetens förtroende för journalister i gemen urholkats när granskande journalistik i ersatts med agendadrivande. Det finns duktiga granskande journalister men de blir allt färre för varje dag.

  De journalister som fortfarande är anställda känner nog av den minskande efterfrågan och är nog föga intresserade av att dela med sig till egenföretagarna, en grupp som oavsett bransch aldrig varit välsedda inom den vänstra delen av det politiska spektrat.

  Den som söker fakta och kunskap idag har föga att hämta från journalister. Oavsett ämne finns det alltid ett antal verkligt kunniga som delar med sig av sina kunskaper över internet och medverkar till att frågor analyseras och debatteras på ett seriöst sätt. Alltmedan journalistkåren mest rapar upp vad andra har tyckt och jagar i flock och tjattrar inte olikt en flock kajor på hösten.

 12. Agneta - 8 mars, 2016

  Det handlar bara om vinstmaximering – att det drabbar frilansare och förmodligen även den fria konsten i längden tas det inget hänsyn till. Vad är det för ett otäckt samhälle vi har fått?

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Sveriges mest hatade reporter

Blogg › När bloggaren Julia Caesar avslöjats stängde DN-reportern Niklas Orrenius av mobiltelefonen, skaffade hemlig adress och slutade svara på twitter. Reportern som hyllat pratet och lyssnandet som metod fick till slut nog av hatet. 0Inga delningar

Allt sämre villkor i privat driven äldreomsorg

Nyhet › Lägre löner, mer missnöje med arbetet och högre andel otrygga jobb i privat driven äldreomsorg, visar ny rapport. »Orealistiskt att enbart lita till att marknadskrafterna«, säger Tobias Baudin, Kommunal. 0Inga delningar

Är Kinberg Batra Moderaternas Mona Sahlin?

Ledare › För kvinnosakens skulle får man hoppas att M backar upp sin partiledare. Även när det blåser. Det verkade så rätt när… 0Inga delningar

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Så driver assistansbolagen upp vinsterna

Nyhet › Med hjälp av jurister kan privata bolag driva upp antalet assistanstimmar – och därmed vinsterna. »Lagen sätter få gränser för vad man kan få« säger Cecilia Eek, Försäkringskassan. 68facebook: 68

Andrummet ger mig andnöd

Ledare › Det finns mycket EU kan göra för människor på flykt. I stället väljer medlemsländerna att skaffa sig andrum bakom gränskontroller… 0Inga delningar

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


hannafinmo

Delningsekonomin måste regleras

Bevara delningsekonomins positiva sidor, men se till att de negativa regleras ordentligt! 0Inga delningar

Det enda jag vill säga om Löfvens Saudi-resa

Varning för Lööfs migrationspolitik


Johanna Senneby

Asylpolitiken splittrar S – och Anders Ygeman

På S-kongressen nästa år tvingas inrikesminister Anders Ygeman i egenskap av Stockholms arbetarekommuns ordförande driva en asylpolitik som går i rakt motsatt riktning mot regeringens. 0Inga delningar

Veckans graf | Rekordnota för stafettsocionomer

Stockholmsalliansen slopar satsning på jämlik hälsa – inte kostnadseffektivt


Nina Brevinge

LO: Bemanningsföretag missbrukar kryphål i avtalet

Bemanningsföretag har satt i system att anställa studenter, visar P4 Västmanlands granskning. »På så vis slipper företagen betala ut garantilön«, säger Kent Ackholt, ombudsman på LO. 0Inga delningar

Ökad ohälsa inom handeln – särskilt bland kvinnor

Allt fler barnfamiljer tvingas bo på vandrarhem


Vesna Prekopic

Vår tids daglönare

Kampen mot de otrygga jobben, de otrygga liven, borde vara den stora kampen fackförbunden driver gemensamt. 0Inga delningar

Vilka politiker vågar göra som i Nyköping?

Polisen behövs, men jämlikhet behövs mer


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • annons2
  annons
  pengaropolitik
  Arena_banner_nyhetsbrev