Svend_Dahl

”Det här är en existentiell kris för liberala ideal”

Dela

Vad har hänt med liberalismen när dess företrädare vill avskaffa individuella asylskäl? Dagens Arena ställde frågan till den liberala statsvetaren Svend Dahl.

dagens DN-debatt föreslår fyra folkpartister att Sverige ska sätta ett tak för invandringen. Taket ska bestämmas av kommunernas ”årliga förmåga till ett humant och fungerande flyktingmottagande”. Vad folkpartisterna i praktiken föreslår är att de individuella skyddsbehoven inte längre ska avgöra asylprocessen.

Hur kan liberaler vilja avskaffa individuella asylskäl? Vad säger det om liberalismen? Dagens Arena ringde den liberala statsvetaren Svend Dahl.
– Det finns i dag, i stora delar av svensk borgerlighet, en oerhörd ängslighet över Sverigedemokraterna. I grund och botten är dessa förslag signalpolitik för att möta väljartappet till SD. Då är man uppenbarligen beredd att kompromissa med väldigt grundläggande liberala ideal. Jag tycker personligen att det är oerhört sorgligt.

Hur kan man få ihop avskaffandet av individuell asylprövning med sin liberala politiska övertygelse?
– Det är mycket anmärkningsvärt. Jag har svårt att förstå hur de får ihop det. Lite illustrerar det ett dilemma som finns hos många i Folkpartiet, där ”liberalt” endast betyder den ståndpunkt som Folkpartiet intar för tillfället. Liberalt är för många folkpartister ett oideologiskt begrepp som mest handlar om att man är stolt över att Karl Staaff en gång var statsminister.

Så liberalismen har lämnat Folkpartiet?
– Ja, liberalismen som ideologi är mycket mer levande inom Centerpartiet där man har en levande, ibland bångstyrig, debatt om vad liberalism handlar om. I Folkpartiet är det väldigt länge sedan man diskuterade vad de liberala idealen egentligen är.

Vart är liberalismen i Sverige på väg?
– Svårt att säga. Delar av liberalismen i Europa har under ett antal år gått mot en upplysningsfundamentalistisk hållning där vissa grupper utmålas som ett grundläggande hot mot den liberala ordningen. Det mest tydliga exemplet är Holland. Det har vi ännu sett väldigt lite av i Sverige. Det är inte heller vad vi ser i de här utspelen. Dagens utspel är mer klassisk ”färre invandrare ska komma hit eftersom det är opraktiskt att folk kommer hit”. Det är väldigt oideologiska argument.

Är det en kris vi ser inom liberalismen?
– Det är en existentiell kris för liberala ideal där det är väldigt viktigt att de som tror på dem vågar stå upp för det. Det är inte minst därför jag betonar Moderaternas och Centerpartiets engagemang just nu. Det är väldigt viktigt att de partierna håller fast vid sina övertygelser när det är uppenbart att Folkpartiet är på glid. Även om det är en fråga som splittrar även Folkpartiet. Dagens utspel är ju till stora delar en reaktion på den kritik som Jan Björklund fick av bland annat Frida Johansson Metso.

Vart är Folkpartiet på väg. Är de på väg att lämna de klassiska liberala värdena?
– Det är en öppen fråga. Min bedömning är att de här falangerna inom partiet är ungefär lika stora. Det handlar också lite om partiledarfrågan. Den här konflikten tror jag att vi kommer att se mycket av under 2015. Detta kommer vara en av de stora frågorna både för Folkpartiet och för borgerligheten.

Fotnot:
Svend Dahl fil.dr i statsvetenskap och chef för Liberala nyhetsbyrån.

14 kommentarer

 1. Johan på Huset - 4 februari, 2015

  Det där är enkel moralfilosofi!
  När valet är mellan att rädda livet på sin egen mor eller en främling väljer de flesta sin egen mor.
  Så berättade professorn på Harvard om valen och moralen.
  Inte är det lättare en förmiddag då avhandlingen visar att utländska ungdomskriminella njuter av att råna svenska ungdomar, som våldsverkarna avskyr och betraktar som fega och icke motstånds- och våldsbenägna.
  Vendettan bland gängen i Malmö tillkommer och på Finlandsfärjan verkar våldtäktsansvariga vara invandrare i Sverige. Radion fullkomnar det hela med att bl a syrisk-ortodoxa sägs ha brustit i kärlek till Sverige och begått bedrägeri mot svenska staten.
  Vi får väl se om media har rätt. För ett år sedan skulle man aldrig vågat berätta att en syrian var inblandad. Redan har vi Södertäljenätverket och nu i Stockholm.
  Klart att svenska folket funderar, alltmedan pensionerna sänks för de med låga inkomster, mindre än en halv normal lön.
  Sedan kan naturligtvis liberalerna hojta invändningar, men skattebetalarna har en annan agenda.

  • L - 4 februari, 2015

   Visa svenska folket brottsstatistiken över nyanlända.
   Den är intressant!

 2. Sten Karlsson - 4 februari, 2015

  Har läst några ledare signerade Svend Dahl. Något mer verklighetsfrämmande existerar inte. Att DA intervjuar honom tyder på att paniken sprider sig.

  • Z Amizdat - 4 februari, 2015

   Tanken är väl att använda honom som någon sorts kil mot FP. Löfven mumsar gott på regeringsmakten nu, men när de borgerliga så småningom nått en samsyn i invandringsfrågan blir det mindre roligt och den nuvarande högfärdigheten lär straffa sig. Kan bli panikknapp.

 3. joakim - 4 februari, 2015

  Kanske rör sig om ”individuella krisupplevelser” för (fp) av mer personlig ”rikemans-natur” när eventuellt borgerliga reservat som Täby & Danderyd kommer få Öppna sina Hjärtan rent konkret när det gäller flyktingpolitiken? Då far borgerliga ”världssamveten” upp & väsnas likt yra höns, kanske de skriker ”-NEJNEJ!”? Då blir liberalen barbar eller rent av nazist, de ”fina fraserna” var dravel som man tänkte att andra skulle tillämpa, det var ju inget som man själva hade en tanke på att hålla på med? Kan det vara så, kanske? Att det skenheliga hyckleriet till sist ”synades”, och då blev det oväsen?

 4. Z Amizdat - 4 februari, 2015

  En existentiell kris för luftslott och fluffdrömmar, möjligen. Sverige kan utan problem minska migrationen utan att göra avkall på humaniteten. Det räcker med att, till skillnad från idag, följa de regler som faktiskt finns och inte se mellan fingrarna med obefintliga id-handlingar och kravlös anhöriginvandring.

  Liberaler borde också (liksom socialister) sluta använda invandring som ett förtäckt sätt att driva fram sitt drömsamhälle. Vill man avskaffa välfärdsstaten eller utplåna nationalstaten så man argumentera öppet för det. Att använda invandrarna som trojansk häst och politiskt slagträ är intellektuellt ohederligt.

 5. KG - 4 februari, 2015

  Det är synd om Sven Dahl som fått en existetiell kris Ännu mer synd är det om Sverige som har en integrationskris.
  http://magasinetneo.se/blogg/intervju-jenny-sonesso/

 6. Martin - 5 februari, 2015

  Varför skulle de lämna det liberala idealet bara för att de vill att kommunerna själva ska avgöra hur många de kan ta in? Enligt mig så stämmer det förslaget bra överens med liberalismen som förespråkar decentralisering av staten.

  En välfärdsstat kan inte hantera hur mycket som helst då det inte finns oändligt med resurser. Libertarianismen är för fri invandring men vill också avskaffa välfärdsstaten, så där finns inte det problemet.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/antalet-flyktingar-maste-fa-diskuteras_4306359.svd
  ”Liberala ungdomsförbundets ordförande, Linda Nordlund, bekräftar analysen: ”Det är sant att välfärdsstaten så som den i dag är utformad inte är anpassad för fri invandring, eller ens att fullt ut kunna följa asylrätten””

 7. Henrik Unné - 15 februari, 2015

  Det ska inte behövas några ”individuella asylskäl” för att en flykting ska få stanna i Sverige. Det ska vara fullständigt fri invandring istället! Utlänningar ska inte behöva tigga tillstånd av svenska staten för att få bosätta sig i och arbeta i vårt land. Liberalismens vackra principer kräver faktiskt fri invandring för alla som vill komma! http://henrik-unne.blogspot.se/2014/12/var-svenska-apartheid.html

  Och http://henrik-unne.blogspot.se/2009/02/fri-invandring-utgor-inget-hot.html .

  Kollektivismen och invandringsfientligheten suger!

  • Daniel - 23 februari, 2015

   Dylik kaosliberalism som finns i det du länkar till är ett hån mot klassisk liberalism och dessutom ett hot mot nationalstaten – som är den enda arena som en liberal demokrati kan fungera i…

 8. Rättvisa - 15 februari, 2015

  Blir ibland ledsen o uppgiven hur otroligt fattiga vi svenskar är på ideologisk kunskap. Alla ovanstående missar ju helt poängen. Inte konstigt att en gärna ställer svaga grupper mot varandra och tror att det ska göra ett samhälle starkare…suck.

 9. Daniel - 23 februari, 2015

  Folkpartiet har i dagens läge noll och intet att göra med klassisk liberalism. Klassisk liberalism passar väl med nationalstatstanken och idén om att ett folk som ärvt en nation av sina föräldrar gemensamt äger och förvaltar denna, och att de tillsammans beslutar om sådant som nivå på invandring.

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Nyhet › Den låga lärartätheten i fristående skolor drivs helt och hållet av de stora privata skolkoncernerna, visar Lärarförbundets beräkningar. »Genom att fylla på klassrummen uppstår vinsterna i friskolorna«, säger Johanna Jaara Åstrand. 0Inga delningar

Här är SD:s tio sjukaste motioner

Nyhet › Beslagta asylsökandes ägodelar, inskränk aborträtten och låt kungen dela ut medaljer till svenska hjältar. Här är tio av de sjukaste motionerna som Sverigedemokraterna lagt i år. 0Inga delningar

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Nyhet › Efter att BB Sophia stängde har andelen föderskor som tvingas föda i ett annat län ökat dramatiskt. Fortsätter hänvisningarna i samma takt kommer rekordmånga kvinnor tvingas föda i ett annat län i år. 0Inga delningar

Sveriges mest hatade reporter

Blogg › När bloggaren Julia Caesar avslöjats stängde DN-reportern Niklas Orrenius av mobiltelefonen, skaffade hemlig adress och slutade svara på twitter. Reportern som hyllat pratet och lyssnandet som metod fick till slut nog av hatet. 0Inga delningar

Allt sämre villkor i privat driven äldreomsorg

Nyhet › Lägre löner, mer missnöje med arbetet och högre andel otrygga jobb i privat driven äldreomsorg, visar ny rapport. »Orealistiskt att enbart lita till att marknadskrafterna«, säger Tobias Baudin, Kommunal. 0Inga delningar

Är Kinberg Batra Moderaternas Mona Sahlin?

Ledare › För kvinnosakens skulle får man hoppas att M backar upp sin partiledare. Även när det blåser. Det verkade så rätt när… 0Inga delningar

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Så driver assistansbolagen upp vinsterna

Nyhet › Med hjälp av jurister kan privata bolag driva upp antalet assistanstimmar – och därmed vinsterna. »Lagen sätter få gränser för vad man kan få« säger Cecilia Eek, Försäkringskassan. 68facebook: 68

Andrummet ger mig andnöd

Ledare › Det finns mycket EU kan göra för människor på flykt. I stället väljer medlemsländerna att skaffa sig andrum bakom gränskontroller… 0Inga delningar

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


hannafinmo

Det enda jag vill säga om Löfvens Saudi-resa

»Om kvinnor här i Saudiarabien säger det, vem är jag då att säga att ni ska göra på ett annat sätt?« 0Inga delningar

Varning för Lööfs migrationspolitik

Viktigast var att komma överens


Nina Brevinge

Ökad ohälsa inom handeln – särskilt bland kvinnor

Kvinnor inom handeln är sjukskrivna dubbelt så mycket som män. Monotona arbetsuppgifter och otrygga anställningar är några av orsakerna, visar en ny rapport... 0Inga delningar

Allt fler barnfamiljer tvingas bo på vandrarhem

Veckans graf: Minst 27 remissinstanser sågar betyg från fyran


Vesna Prekopic

Vår tids daglönare

Kampen mot de otrygga jobben, de otrygga liven, borde vara den stora kampen fackförbunden driver gemensamt. 0Inga delningar

Vilka politiker vågar göra som i Nyköping?

Polisen behövs, men jämlikhet behövs mer


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • annons2
  Arena_banner_nyhetsbrev
  annons
  pengaropolitik